Суперхрани по време на бременност

Бъдещата майка задължително трябва да се храни здравословно

Суперхрани по време на бременност

По време на бременността бъдещата майка задължително трябва да се храни здравословно. Има някои продукти, на които е препоръчително да се набляга през деветте месеца заради доказаните им здравословни ползи.
 

Постно месо
Месото, което се консумира по време на бременността, трябва да е бедно на наситени мазнини и тлъстини или условно наричаното „постно“ месо (както знаем, месото няма как да е наистина постно).


Аминокиселините в месото са есенциални за правилното развитие на плода. Те дават основни градивни елементи на развиващото се бебе. Месото е богато на желязо, което е от решаващо значение за развитието на червените кръвни клетки в организма на бебето.
 

Леща
Лещата е много богата на витамин В и в частност на фолиева киселина. Вместо да я приемате само като добавка, яжте повече леща. Фолиевата киселина има свойството да предотвратява вродени дефекти.

 

Лещата е богата и на растителни протеини и желязо.
 

Кисело мляко
В киселото мляко се крият завидни количества калций, нужен на плода, за да се развият правилно мускулите и нервите.

 

Сьомга
Сьомгата е добър доставчик на омега-3 мастни киселини. В нея се съдържат още витамини А и Е, които намаляват риска от следродилна депресия при майката. Омега-3 мастните киселини участват активно в здравословното развитие на сърдечносъдовата система на бебето.


Освен сьомга, риби с подобни хранителни характеристики са сардините, херингата.
 

Авокадо
Авокадото също е много богато на фолиева киселина. В него се съдържат още витамини от група В и витамин С.

Авокадото е много полезно за правилния растеж на нервните клетки, както и за растежа на мозъчната тъкан.
 

Овесени ядки
Овесените ядки са прекрасен източник на фибри, витамини от група В, желязо и други полезни минерали.


Ядки
Ядките са хранителни и калорични, което предпазва от резки огладнявания като едновременно с това дава много енергия. В тях се съдържат големи количества мазнини, които обаче са полезни и важни за плода.

 

Моркови и чушки
Морковите и чушките са много богати на бета-каротин, който организмът превръща във витамин А. Той е жизненонеобходим за развитието и здравето на очите, кожата, костите и вътрешните органи на бебето. Тези два продукта са богати още на витамини В6, С и много фибри.

 

Манго
Мангото е много вкусен и сочен плод, изтъкан от полезни свойства. Богато е на витамини А и С, магнезий, успокояващ мускулните крампи през бременността.

източник: az-jenata.bg

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата