IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
09:39 | 27 октомври 2014
Обновен: 01:36 | 29 април 2024

Днес се Нюйоркското метро навършва 110 години

В края на 20 век метрото е било свърталище на наркомани и престъпници. Днес грубияните плащат 50 долара глоба.

По материала работи: manager
снимка: Кристофър Морис, 1981г.

Нюйоркското метро е най-голямата метро система в САЩ и една от най-големите обществени транспортни системи в света. Общата дължина на линиите е 1355 км (с включени складови помещения и жп депа), по протежението на които са разположени 468 метростанции.

Първата подземна линия на метрото е пусната в експлоатация на 27.10.1904 г., докато първата наземна е отворена близо 35 години по-рано. Големи части от системата (особено извън Манхатън) са издигнати на платформи (понтони) или преминават през просеки. Строителството в централните райони първоначално е постигано чрез разкопаване на улиците, докато на по-късен етап (при изграждане на по-дълбоките тунели в участъците Харлем и Ийст Ривър) са използвани машини за подземно копаене (т. нар. „къртици“).

Всички линии преминават през Манхатън с изключение на линията „Франклин Авеню“ (Franklin Avenue Shuttle) в Бруклин, линията „Рокауей Парк“ (Rockaway Park Shuttle) в Куинс и „Бруклин-Куинс Кростаун Локал“ (Brooklyn–Queens Crosstown Local), която свързва Бруклин и Куинс.

Почти всички 468 станции на метрото (с изключение на две) се обслужват 24 часа в денонощието.

Въпреки названието си Нюйоркското метро не е изцяло подземно. Около 40% от метро системата е на повърхността (наземна или повдигната на платформи от стомана и бетон). Всички линии са отделени от уличното автомобилно движение и пешеходците.

През 1981 г. млад и никому неизвестен фотограф на име Кристофър Морис прекарва цели 6 месеца, кръстосвайки нюйоркското метро, за да документира ужасяващия вид, в който транспортната система се намира, разказва Tastefully Offensive.

По онова време както самият мегаполис, така и неговото метро страдат от множество проблеми - ширеща се престъпност, боклуци навсякъде, издраскани с графити стени и какво ли още не. Тогава Ню Йорк определено предлага някои интересни и приятни за посещение места, но метрото просто не е едно от тях.

През 2014 година Морис, вече успял журналист, открива тези стари снимки и решава да ги покаже на света.

През 2009 година управата на нюйоркското метро поде кампания за вежливост, като част от цялостната кампания за промяна в имиджа на този вид транспорт. Целта на инициативата е да накара пътниците да отстъпват място на възрастните граждани, хората с физически увреждания, бременните жени и майките.

Онези, които не се подават на възпитание, са глобявани. Грубияните плащат по 50 долара.

Коментари

Новини Варна