Червеното цвекло е суперхрана, която често подценяваме. Неговите хранителни качества са многобройни, заради което то трябва да се консумира по-често.
Червеното цвекло носи на организма незаменими вещества. Някои от тях са известни с мощното си влияние срещу различни заболявания, включително рак. Веществото антоцианин, което дава наситения цвят на цвеклото, има силни противоракови свойства и е полезно в превенцията на опасната болест.
Цвеклото съдържа и бетаин, който има много стабилни противовъзпалителни свойства, полезни в много отношения за организма, най-вече за сърдечносъдовата система.
Освен тях в червеното цвекло се намират и полезни витамини и минерали, а именно витамини В1, В2, В12, С, мед, магнезий, калий, желязо, фосфор, йод.
Благодарение на всички тези вещества червеното цвекло осигурява подкрепа на организма срещу някои сериозни заболявания и състояния. Ето за какво помага то:
Детоксикира тялото
Забавя процесите на стареене
Укрепва кръвоносните съдове
Стимулира метаболизма и храносмилането
Стимулира чернодробната функция
Мощен антиоксидант е
Доставя целулоза и пектин на тялото
Увеличава издръжливостта и енергията
Намалява риска от инсулт и инфаркт
Звучи сякаш цвеклото прави чудеса, но е истина! То е невероятно полезно за целия организъм, а и засища, което го прави чудесно за диета и отслабване, защото е бедно на калории.
Можете да консумирате цвеклото сурово, варено, консервирано или под формата на сок. Сокът от червено цвекло има свойството да прочиства пикочните пътища от токсини и бактерии. Помага в превенцията на атеросклероза, понижава кръвното налягане и повишава имунитета.
Коментари