Червеното цвекло и неговите вълшебства за здравето

Защо е задължително да консумираме червено цвекло и да пием сок от него често

Червеното цвекло и неговите вълшебства за здравето

Червеното цвекло е суперхрана, която често подценяваме. Неговите хранителни качества са многобройни, заради което то трябва да се консумира по-често. 

 

Червеното цвекло носи на организма незаменими вещества. Някои от тях са известни с мощното си влияние срещу различни заболявания, включително рак. Веществото антоцианин, което дава наситения цвят на цвеклото, има силни противоракови свойства и е полезно в превенцията на опасната болест. 


Цвеклото съдържа и бетаин, който има много стабилни противовъзпалителни свойства, полезни в много отношения за организма, най-вече за сърдечносъдовата система. 

 

Освен тях в червеното цвекло се намират и полезни витамини и минерали, а именно витамини В1, В2, В12, С, мед, магнезий, калий, желязо, фосфор, йод. 


Благодарение на всички тези вещества червеното цвекло осигурява подкрепа на организма срещу някои сериозни заболявания и състояния. Ето за какво помага то:


Детоксикира тялото

Забавя процесите на стареене

Укрепва кръвоносните съдове

Стимулира метаболизма и храносмилането

Стимулира чернодробната функция

Мощен антиоксидант е

Доставя целулоза и пектин на тялото

Увеличава издръжливостта и енергията

Намалява риска от инсулт и инфаркт

 

Звучи сякаш цвеклото прави чудеса, но е истина! То е невероятно полезно за целия организъм, а и засища, което го прави чудесно за диета и отслабване, защото е бедно на калории.

 

Можете да консумирате цвеклото сурово, варено, консервирано или под формата на сок. Сокът от червено цвекло има свойството да прочиства пикочните пътища от токсини и бактерии. Помага в превенцията на атеросклероза, понижава кръвното налягане и повишава имунитета.

az-jenata.bg

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата