IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
08:54 | 1 ноември 2014
Обновен: 18:57 | 26 април 2024

Домашните любимци подпомагат развитието на децата

Отглеждането на куче насърчaва подрастващите за повече физическа активност, разходки и игри

По материала работи: Златина Добрева
Домашните любимци подпомагат развитието на децата

Отглеждането на децата заедно с домашни любимци може да има много позитиви - от научаване на малките да носят отговорност, през намаляване на стреса, безспокойството и агресията до по-лесно приемане на смъртта като естествен завършек на живота.
Общуването с животното, освен това може да подпомогне развитието на говора и научаване на децата да четат. Отглеждането на куче пък може да насърчи подрастващите и за повече физическа активност, разходки и игри.
Това са само част от добрите страни на отглеждането на деца с домашни любимци според експертите, които се включиха в първите по рода си у нас безплатни консултации на семейства “Децата и домашните любимци”.
Целта им беше всички желаещи да популчат компетентен съвет от различен тип специалисти – клиничен психолог, ветеринарен лекар и специалист по модификация на поведението на кучето.
Огромна част от българите са отворени за идеята да отглеждат децата си заедно с домашен любимец, показва онлайн анкета, в която са се включили близо 1500 души. 81% от респондентите са категорично за, 9% биха подкрепили, но само след като детето навърши определена възраст. Едва 1% от анкетираните са против заради притеснения от болести и алергии, посочва puls.bg. Малка част от участниците в проучването отчитат условности като тип домашен любимец, характер на дете и родители.
“Хубаво е, че толкова много хора подкрепят приемането на домашен любимец в семейството и са толкова положително настроени. Важно e обаче решението да не се взима чисто емоционално и прибързано. Когато детето иска домашен любимец, трябва въпросът да бъде разгледан внимателно и от всички възможни страни, за да се избегне неприятната практика на разочарование, невъзможност да се справят с ангажимента като време, финанси, компромиси и др.
Цялото семейство трябва да е наясно, че животното не е играчка и не може просто да бъде върнато или изхвърлено на улицата”, категорични са консултантите.

Коментари

Новини Варна