IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
11:12 | 3 ноември 2014
Обновен: 12:16 | 28 март 2024

За 50 г. жените извоюваха 90 мин. повече свобода

Жените вече не са толкова заети с домакинска работа и разполагат със същото свободно време, както и мъжете

По материала работи: Юлиян Атанасов
За 50 г. жените извоюваха 90 мин. повече свобода


Жените вече не са толкова заети с домакинска работа и разполагат със същото свободно време, както и мъжете, показва ново проучване, цитирано от БГНЕС.
Изследователите установили, че жените са намалили размера на времето, прекарано в домашни задачи с 90 минути на ден през последните 50 години, изравнявайки се с мъжете по брой свободни часове.
В изследването са участвали жени от 14 развити страни, които признали, че вече прекарват много по-малко време в готвене, чистене и миене. Това се дължи на технологичните подобрения, както и на съпрузите и партньорите, които през последните десетилетия са поели част от домакинските работи. Въпреки това, жените все още биха искали техните съпрузи да помагат повече в къщата.
Според друго проучване, публикувано по-рано тази година от Университета в Ълстър, британките прекарват средно 17 часа на седмица в домакинстване в сравнение с по-малко от шест часа за мъжете.

 

Коментари

Новини Варна