„На западната страна на града има верига височини с червена земя, там има 10 000 лозя. Източната страна е широка, равна местност, която се простира до морето. Целият град е разположен на равно място, с лозя и градини“, това е част от описанието на нашия град в записките на Евлия Челеби, един от най-прочутите турски пътешественици, чиито описания на местата, които е посетил, разкриват начина на живот на населението и управляващите в Османската империя в средата на ХVІІ в.
„И най-бедният жител на Варна е собственик на лозе“, констатира с удивление през 1850 г. френският посланик в Персия граф Дьо Сартиж, който на път за родината си се отбива във Варна, а след като му поднасят да опита за десерт бяло грозде, местно производство, възхитен добавя: „По-добро грозде не би могло да се намери дори в самата Франция!“.
Гроздоберът във Варненско започвал на Кръстовден и бил истинско празнично събитие, наричано в града и околните села „бабозум“. Бабозумът започвал със свирни, хора и песни, а в прибирането на реколтата се включвали всички, дори войниците получавали отпуск, а гимназистите били освобождавани от училище. В края на ХІХ век варненските лозари изнасяли над 1,5 милиона тона грозде годишно основно от сортовете „Перл дьо Ксаба”, „Анжевин Жуанен”, „Шасло доре”, „Чауш”… и перлата в короната на лозята в нашия край - „Варненския димят”. Според публикация в бр. 37 от 21 март 1892 г. на вестник „Черно море“ това е така, защото: „Градът Варна се намира под склона на една възвишеност, на която полегатата страна към морето е покрита едва ли не с най-добрите лозя в Княжеството“. Статистиката от това време сочи, че тези лозя заемали площ от 32 000 декара.
Лозовите масиви били много,
но и проблемите за лозарите съвсем не били малко - от остарялата технология при отглеждане на лозята, до нашествието на филоксерата, заради която се наложило унищожаването на стотици декари заразени масиви. Филоксерата в края на ХІХ век се превърнала в бич за лозарите в цяла Европа. Това е името на едно дребно насекомо, установено за първи път в Америка през 1854 г. От там филоксерата била пренесена в Европа чрез вкоренени лози и само за няколко десетилетия унищожила почти напълно насажденията, заети със сортове на културната (европейската) лоза. Заразата с филоксера се оказала истинска катастрофа за европейското лозарство. В България за първи път открили филоксера през 1894 г. Тя бързо се разпространила в цялата страна и унищожила стари, неприсадени лози с изключение на засадените в дълбоки песъчливи почви, което фактически намалило отчасти загубите на лозарите във Варна, но едва през 1910 г., когато били засадени първите масиви с устойчиви на филоксерата американски сорт лози, производителите могли да си отдъхнат от непрекъснатите притеснения. А когато през 1913 г. отворил врати Общинският лозов разсадник, който започнал да предлага посадъчен материал от готови, облагородени лози, лозарството в града започнало истинския си подем.
ЛОЗАРО-ВИНАРСКА И ОВОЩАРСКА ИЗЛОЖБА 19-25.ІХ.1932 Г. Пред щанда с експортно грозде - девойка с национална носия. Снимката е ползвана за реклама на гроздолечението. (Регионална библиотека „Пенчо Славейков" - Варна)
След войните в периода 1919 – 1920 г. цените на гроздето и виното се покачват и лозарството започва да носи добри доходи. Празниците около бабозума прераснали в голям градски празник, организиран от първите винарски изби, кооперации и акционерни дружества в града. Как протичал празникът, научаваме от бр.10 от 1 октомври 1932 г. на вестник „Варненски кореняк“:
„Седмица на гроздето и гроздовия сок
в града ни се проведе от комитет в който участваха представителите на кооперациите „Мискет“, „Димят“, „Безалкохолната кооперация“, Лозарското дружество, духовенството, училището и въздържателните дружества.
За целта в училищата и църквите се държаха беседи за ползата от консумацията на гроздето и гроздовия сок.
В събота вечерта се организира танцувална гроздова вечеринка, на която се сервира безплатно грозде и гроздов сок.
Освен това се разлепиха и пръснаха много афиши и позиви.
Седмицата завърши с демонстрация с музика от ученици и ученички, които носеха грозде и плакарди.“
ТАБЛИЦА НА НАЙ-ВАЖНИТЕ СЪСТАВНИ ЧАСТИ НА ВАРНЕНСКИТЕ ВИНА, изследвани в лабораторията на Медицинский Съвет през Август, Септем. и Октом. 1886 г., публикувана в бр. 22 от 25 октомври 1889 г. на “Варненски общински вестник”.
В същото време пред пивниците, според разказите на старите варненци, спирали каруците, върху които били поставени огромни бъчви без горно дъно, наречени аполин, или кадус. Те вече били пълни с грозде. Във всяка бъчва, с помощта на специално устройство, качвали човек, който започвал с крака да мачка гроздето. Под мишниците на смелчагите били поставяни по два дълги пръта, осигуряващи стабилността им, за да не потънат в бъчвите. Когато от канелата в долния край на кадуса потичала шира, собствениците на кръчмата черпели по чаша всеки случаен минувач и, разбира се, всички събрали се да гледат необичайното представление деца.
Въпреки че винарските изби и кооперации вече отдавна се били обзавели с преси за изваждане на гроздовия сок, традицията в първите бъчви гроздето да се мачка с крака останала жива чак до средата на ХХ век.
През 1928 г. Варненската градска община организира
лозаро-винарска изложба,
която дава много сериозен тласък на развитието на този отрасъл в икономиката на града. Ето какво разказва за събитието „Варненски общински вестник“ в броя си от 26 септември същата година:
„На 23 септември т.г. се откри в юнашкия салон лозаро винарската изложба устроена от Варненската градска община. С право, изложбата предизвика голям интерес не само всред варненските лозари, винари и гражданството, но сред лозарите и винарите в цяла България. Уредниците се принудиха да върнат маса изложители от Варна и провинцията поради липса на места: много преди откриването на изложбата павилионите бяха бързо заети предимно от местни лозари и винари.
Варненската лозарска изложба, може би, ще остане най-голямото културно събитие във Варна през 1928 година.“
Изложбата, която се провежда в рамките на три дни, е открита с молебен, слово на митрополит Симеон за огромното значение на събитието и реч на кмета Никола Попов, който отбелязва, че лозарството храни повече от 1000 семейства в града, а 1/3 от „общото работничество намира хляб в лозарството“, което плаща годишно около 100 000 надници.
Лозаро-винарската изложба е посетена масово. Изложени са лози, машини, препарати, литература за земеделието и отраслите му. Изнасят се лекции и беседи за лозарите, прожектират се филми за болестите по лозята. Благодарение на нея значително се засилва износът на грозде в чужбина.
Четири години по-късно, от 18 до 26 септември 1932 г., в Морското казино на Варна се провежда втората лозаро-овощарска изложба. Тя е организирана от Варненското общинско управление, Общинския лозов разсадник, Министерството на земеделието и Варненска популярна банка. Втората лозаро-овощарска изложба се превръща в една отлична демонстрация на българските лозари и овощари. Участват изложители на различни сортове грозде, плодове, напитки, консерви, посадъчен материал, химикали и машини, специализирана литература и др.
След нея вестник „Варненски кореняк“ отчита повишения интерес в чужбина към сортовете афуз-али (болгар) и димят от страна на „чуждите пазари, на първо място Германия, Англия, Чехославия, Полша и напоследък Египет“. Според автора на материала „Това дава тласък на частния почин да развие още по-силно дейността си, но този почин трябва да бъде подпомогнат от държавата, от общината да може да се обезпечи благородния, положен от нашите лозари труд“.
ПЪРВА НАЦИОНАЛНА ЛОЗАРО-ВИНАРСКА ИЗЛОЖБА - ГР. ВАРНА, Щандът на Константин Панайотов - специалист лозар в изложбата, състояла се от 23 до 25 септември 1928 г. (Регионална библиотека „Пенчо Славейков” - Варна)
През 30-те години на ХХ век лозарството и курортното дело в града стават не само водещи отрасли за общинската икономика, но и взаимосвързани такива.
По това време в цяла Европа започва да се обръща специално внимание на лечебните свойства на гроздето и на гроздолечението. Затова и на 10 септември 1933 г. в модерния и много посещаван от чужденците курорт Свети Константин била открита
първата българска гроздолечебна станция
Станцията, която останала и единствена такава в страната, разполагала със 120 стаи с изглед към морето. По лекарско предписание почиващите получавали безплатно до 3 кг грозде на ден, набрано от близките лозя или доставено от Евксиноград. Предпочитани били добре узрелите плодове, но не прекалено сладки, от сортовете афуз-али и димят. Гроздето се приемало на дози по три пъти на ден преди хранене. Лечебният сезон започвал от 5 август и продължавал до 10 октомври, а съчетанието на гроздолечението с морски и слънчеви бани давало много добри резултати. Гроздолечебната станция бързо станала много популярна и била посещавана от много чужденци, които при отпътуването си били изпращани на гарата във Варна със специални подаръци – пакети с грозде.
МАРИЦА ГЪРДЕВА

Почина Иван Тенев
Депутатите избраха Костадин Ангелов за зам.-председател на НС
Болницата в България, която вдига заплатите със задна дата
Кои органи на мъжете и жените страдат най-много в Космоса
Тихият свръхзвуков самолет X-59 на НАСА извърши първия си изпитателен полет
Музиката намалява риска от деменция с 39%
Ново радиоизображение показа Млечния път в неочаквани цветове
566 деца ще участват в най-старото състезание по плуване у нас "Замората"
Арсенал се падна с палача на Ливърпул на 1/4-финалите
Гостуване с вкус на домакинство чака Левски
Халанд е основната трансферна цел на Реал Мадрид
3 чая за по-добър имунитет
Таро карта за 30 октомври, четвъртък
Дневен хороскоп за 30 октомври, четвъртък
Месечен хороскоп за ноември
Какво да очакваме на първата консултация през бременността?
Как се формира мозъчната аневризма и кои са механизмите на нейното разкъсване?
Помага ли спортът при хронична умора?
Съвременни неоперативни терапии при дискова херния
Според Симеон Дянков управляващите "пробват" някои теми в бюджета
Почина Иван Тенев
"Лукойл" се съгласява да продаде международното си подразделение на Gunvor
Stellantis залага на нов двигател с гениална система за запалване
Празник в дома на Сара Джесика Паркър – синът ѝ Джеймс навърши 23 години
Според зодията: Най-подходящите костюми за Хелоуин
Коментари