IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Живот
09:08 | 8 ноември 2014
Обновен: 02:59 | 21 април 2024

Трапезата на Архангеловден

На Рангелов ден се правят се общи трапези. В чест на светеца - покровител на мъртвите, се коли курбан - обикновено мъжко животно - овен или шиле.

По материала работи: manager
Трапезата на Архангеловден

Традиционно на трапезата ни за Архангеловден присъстват ястия с овнешко, шилешко, пилешко - гювечи, ябълки и други сезонни плодове, жито, фасул, овнешка пастърма, червено винце и разбира се, обредната пита.
Ето няколко традиционни рецепти, които ще направят празника ви по-вкусен:

Овнешки гювеч

Необходими продукти:
750 г. средно тлъсто овче
4 глави лук
3-4 чушки
3-4 моркова
1 кг картофи
1 малък патладжан
250 гр зелен боб
100 гр. бамя
олио
червен пипер
2–3 щипки мента
мащерка
риган
сол

Начин на приготвяне:

В пръстен гювеч нарежете месото и зеленчуците на средно големи парчета. Сложете червения пипер, солта и сухите подправки и залейте с олиото. Объркайте всичко много добре и изравнете отгоре сместа. Залейте я с вода, да стигне до половината на гювеча.

Покрийте гювеча с капак и сложете в студена фурна. Загрейте я отначало отгоре и отдолу на 250 градуса, когато започне да се пече, изключете горния реотан и печете само отдолу 2 часа. Гювечът трябва да остане само на масло.


Боб с пушени ребърца

Необходими продукти:
400 г боб
1 морков
1 глава лук
1 с.л. червен пипер
2 с.л. доматено пюре
1 люта чушка
1/2 кг пушени свински ребра
4 с.л. брашно
1 ч.л. захар
черен пипер
джоджен
дивисил
сол

Начин на приготвяне:
Бобът, предварително накиснат за 12 часа във вода, се слага на котлона и водата му се сменя два пъти след завиране.
След това се налива нова вода в съда.
В дълбок тиган се задушава в олио ситно нарязаният лук, а няколко минути по-късно и ситно нарязаният морков. Щом леко поомекнат, се добавят в тенджерата с боб. Накрая се прибавят джоджен, сол, черен пипер и девисил и ястието се вари до пълна готовност.
Малко преди да се готово, се прави запръжка от олио, червения пипер и брашното. Добавя се в ястието, заедно със захарта, доматеното пюре и лютата чушка. Вари се още няколко минути при непрекъснато бъркане, след което ястието се премества в глинен съд. Отгоре се слагат пушените ребра и ястието се пече, докато остане на мазнина.

Рангелово блюдо

Необходими продукти:
1 кг брашно
4 яйца
100 г краве масло
1 ч.л. захар
3 с.л. кис. мляко
прясна мая, колкото орех
2 ч.л. сол
2 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:
Маята се натрошава и се залива с 1 ч.ч. хладка вода. Оставя се да втаса за 20 минути. Изсипват се солта и захарта и се разбъркват добре. В голяма купа се пресява почти цялото брашно. Яйцата се разбиват и се добавя другата чаша вода и киселото мляко, като се отделя единият жълтък за намазване на питата. Маслото се разтапя. В купата с брашното се прави кладенче (дупка), в което се изсипват маята и яйцата – разбърква се добре. Пръстите се потапят в масло и се меси, процедурата се повтаря, докато попие цялото масло. Набрашнява се леко плота и се започва с две ръце да се меси, като се добавя и останалото брашно - тестото трябва да остане леко лепкаво. Откъсват се две парченца от тестото. Намаслява се тавата и с помощта на ръцете се оформя питата. От едното парче се прави малка пита, която се слага в средата на голямата. От другото парче с помощта на дланите се прави дълга ивица (като шнур), която се оплита. Оплетеното парче се поставя като ограда около малката питка, но без да се съединява в кръг, "за да не опустее къщата". Питата се намазва с разбития с 1 ч.л. вода жълтък. Оставя се да втаса за 20-30 минути и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. След изпичане се увива в памучна кърпа и се оставя за кратко "да обиколи нивата".

Печени ябълки

Необходими продукти:
4 ябълки
4 с.л. акациев мед
20 г бадеми
4 ядки орехи 

Начин на приготвяне:
От ябълките (4 бр) първо се изрязват „капачета” заедно с дръжките. Вътрешността им се изчиства.
В получените дупки се слагат мед (4 с.л.) и натрошени бадеми. Пекат се на фурна до готовност.
Поднасят се „съблечени”, украсени с цяла орехова ядка и залети със соса, който са пуснали при печенето, или с мед.
Добра идея е чинията да се покрие с ябълков сос с натрошени орехи, върху който да се разположи печената ябълка.

 

Коментари

Новини Варна