Традиционно на трапезата ни за Архангеловден присъстват ястия с овнешко, шилешко, пилешко - гювечи, ябълки и други сезонни плодове, жито, фасул, овнешка пастърма, червено винце и разбира се, обредната пита.
Ето няколко традиционни рецепти, които ще направят празника ви по-вкусен:
Овнешки гювеч
Необходими продукти:
750 г. средно тлъсто овче
4 глави лук
3-4 чушки
3-4 моркова
1 кг картофи
1 малък патладжан
250 гр зелен боб
100 гр. бамя
олио
червен пипер
2–3 щипки мента
мащерка
риган
сол
Начин на приготвяне:
В пръстен гювеч нарежете месото и зеленчуците на средно големи парчета. Сложете червения пипер, солта и сухите подправки и залейте с олиото. Объркайте всичко много добре и изравнете отгоре сместа. Залейте я с вода, да стигне до половината на гювеча.
Покрийте гювеча с капак и сложете в студена фурна. Загрейте я отначало отгоре и отдолу на 250 градуса, когато започне да се пече, изключете горния реотан и печете само отдолу 2 часа. Гювечът трябва да остане само на масло.
Боб с пушени ребърца
Необходими продукти:
400 г боб
1 морков
1 глава лук
1 с.л. червен пипер
2 с.л. доматено пюре
1 люта чушка
1/2 кг пушени свински ребра
4 с.л. брашно
1 ч.л. захар
черен пипер
джоджен
дивисил
сол
Начин на приготвяне:
Бобът, предварително накиснат за 12 часа във вода, се слага на котлона и водата му се сменя два пъти след завиране.
След това се налива нова вода в съда.
В дълбок тиган се задушава в олио ситно нарязаният лук, а няколко минути по-късно и ситно нарязаният морков. Щом леко поомекнат, се добавят в тенджерата с боб. Накрая се прибавят джоджен, сол, черен пипер и девисил и ястието се вари до пълна готовност.
Малко преди да се готово, се прави запръжка от олио, червения пипер и брашното. Добавя се в ястието, заедно със захарта, доматеното пюре и лютата чушка. Вари се още няколко минути при непрекъснато бъркане, след което ястието се премества в глинен съд. Отгоре се слагат пушените ребра и ястието се пече, докато остане на мазнина.
Рангелово блюдо
Необходими продукти:
1 кг брашно
4 яйца
100 г краве масло
1 ч.л. захар
3 с.л. кис. мляко
прясна мая, колкото орех
2 ч.л. сол
2 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Маята се натрошава и се залива с 1 ч.ч. хладка вода. Оставя се да втаса за 20 минути. Изсипват се солта и захарта и се разбъркват добре. В голяма купа се пресява почти цялото брашно. Яйцата се разбиват и се добавя другата чаша вода и киселото мляко, като се отделя единият жълтък за намазване на питата. Маслото се разтапя. В купата с брашното се прави кладенче (дупка), в което се изсипват маята и яйцата – разбърква се добре. Пръстите се потапят в масло и се меси, процедурата се повтаря, докато попие цялото масло. Набрашнява се леко плота и се започва с две ръце да се меси, като се добавя и останалото брашно - тестото трябва да остане леко лепкаво. Откъсват се две парченца от тестото. Намаслява се тавата и с помощта на ръцете се оформя питата. От едното парче се прави малка пита, която се слага в средата на голямата. От другото парче с помощта на дланите се прави дълга ивица (като шнур), която се оплита. Оплетеното парче се поставя като ограда около малката питка, но без да се съединява в кръг, "за да не опустее къщата". Питата се намазва с разбития с 1 ч.л. вода жълтък. Оставя се да втаса за 20-30 минути и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. След изпичане се увива в памучна кърпа и се оставя за кратко "да обиколи нивата".
Печени ябълки
Необходими продукти:
4 ябълки
4 с.л. акациев мед
20 г бадеми
4 ядки орехи
Начин на приготвяне:
От ябълките (4 бр) първо се изрязват „капачета” заедно с дръжките. Вътрешността им се изчиства.
В получените дупки се слагат мед (4 с.л.) и натрошени бадеми. Пекат се на фурна до готовност.
Поднасят се „съблечени”, украсени с цяла орехова ядка и залети със соса, който са пуснали при печенето, или с мед.
Добра идея е чинията да се покрие с ябълков сос с натрошени орехи, върху който да се разположи печената ябълка.

Късна емисия
Рецепта от тефтера на баба: Дунавска туршия
Огромни слънчеви петна тревожат учените
Късна емисия
Мощни бури в едното полукълбо генерират перести облаци в другото
Antares събра $96 млн. за разработване на ядрени реактори за Земята и Космоса
Междузвездната комета 3I/ATLAS е покрита с криовулкани?
Теоретично: Животът на Земята може да е възникнал в определени гелоподобни слоеве
Болоня започна успешно защитата на Купата на Италия
Мнението на Gol.bg: Сега е лесно да се критикува съставът на Левски, Веласкес допусна друга грешка
Не сте виждали Веласкес толкова афектиран! Ето какво каза след загубата на Левски
Славия свали Левски на земята! Битката за титлата се завързва
Дневен хороскоп за 5 декември, петък
10 поверия за Никулден
Ето го цвета на 2026 година според Pantone
ИГРА: Участвайте и можете да спечелите страхотни награди от „Нощна смяна във „Фреди“ 2“
Защо сексът повишава имунитета?
Как влияе захарта на зъбите ни?
УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив организира безплатни прегледи за туберкулоза между 8 и 12 декември
Предменструален синдром – няма единствена причина
Европа и Китай запазват икономически прагматизъм, но геополитическите бариери растат
Тежка катастрофа с трамваи №23 и №20 в София
Дьоре от Hensold: Очаквам стоманено десетилетие
Китайски електромобил се разцепи при странна катастрофа
Честит рожден ден, Тайра Банкс – Шоколадовата кралица на модния подиум празнува на 4 декември
Студената луна сбъдва мечтите на 4 зодии
Коментари