IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
09:17 | 9 ноември 2014
Обновен: 17:40 | 22 март 2024

Очаква се до 15 г. да изчезнат 50% от сегашните професии

В идните 15 години се очаква да настъпи промяна в начина, по който функционират работните места и това ще направи излишни близо 50% от съществуващите днес професии, съобщават американски медии.

По материала работи: Пламен Янков
Очаква се до 15 г. да изчезнат 50% от сегашните професии

В идните 15 години се очаква да настъпи промяна в начина, по който функционират работните места и това ще направи излишни близо 50% от съществуващите днес професии, съобщават американски медии, цитирани от БГНЕС.

Изкуственият интелект ще промени бизнеса и работата, която вършат хората. Процесът на работа, работата с клиенти и големи дялове от средния мениджмънт просто ще изчезнат. Докладът "Устрем към 2030: Бъдещето на работата и работното място" бил подготвен от консултантската компания CBRE и базираната в Китай Genesis след анкети сред 220 експерти, бизнес лидери и млади хора от Азия, Европа и Северна Америка.

"Близо 50% от днешните професии няма да съществуват през 2025 г. Новите работни места ще изискват творческа интелигентност, социална и емоционална интелигентност и способност за създаване на изкуствен интелект. Тези професии ще бъдат много по-удовлетворителни от днешните", се казва в доклада.

Работните места с редици от бюра напълно ще изчезнат, не защото не са подходящи за целта, а просто защото целта вече няма да съществува, отбелязват авторите на доклада.

"В идните 15 години ще има революция в начина, по който работим, и съответно ще настъпи революция в начина, по който планираме и мислим за работните си места. Драматичните промени в начина, по който хората работят, наблюдавани в последните две десетилетия, ще продължат да се развиват в идните 15 години, откривайки нови възможности за компаниите да създават стойност и да подобряват представянето на служителите чрез иновативни работни стратегии и дизайни", коментира Аншуман Мегъзин, управляващ директор на клона на CBRE в Южна Азия.

Той допълни, че много от тези възможности вече са факт и умните компании, които се възползват рано от тях, ще спечелят конкурентно предимство. До 2030 г. голяма част от транзакциите в сферата на недвижимите имоти ще се извършват онлайн. А повечето от тях ще се случват с използването на пазари в реално време, прогнозират авторите на доклада.

Коментари

Новини Варна