IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
08:20 | 13 ноември 2014
Обновен: 07:27 | 19 април 2024

Холандия представи велосипедна алея със слънчеви батерии

Революционният проект един ден ще може да се използва и в пътната мрежа

По материала работи: Златина Добрева
Холандия представи велосипедна алея със слънчеви батерии

Холандия представи първата в света „зарядна” велосипедна алея със слънчеви батерии - революционен проект за събиране на слънчева енергия, който един ден ще може да се използва и в пътната мрежа, предаде АФП.
Пилотната алеята, наречена SolaRoad, е дълга 70 м и се намира северно от Амстердам. Изградена е от бетонни модули, всеки от които с размери 2,5 на 3,5 м, с вградени слънчеви батерии, покрити с темперирано стъкло. За да се избягват инциденти, стъклото е със специална неплъзгаща се повърхност.
Отсечката ще бъде тествана в продължение на две години. Електрически велосипеди и автомобили ще могат в бъдеще да се презареждат безконтактно директно от подобни алеи или пътища, обясняват учени, участвали в проекта на стойност 3 млн. евро.
Холандия разполага с приблизително 140 000 км пътища и 25 000 км велосипедни алеи, посочва БТА. Алеята SolaRoad функционира от 16 дни и за това време е генерирала 140 киловатчаса електричество.

Коментари

Новини Варна