Според ново проучване различните типове алкохолни напитки отключват различни емоции у консуматора. Твърдият алкохол например най-често провокира агресия, а червеното вино обратно – усещане за спокойствие и релакс.
Все още не е известно защо питиета с обща основна съставка (етанол) отключват толкова противоположни реакции. Според учените отговорът на този въпрос ще помогне да се изяснят и още няколко интересни фактора - защо хората пият, защо имат различни предпочитания към алкохола и преди всичко – защо развиват зависимост към него.
Данните за влиянието на типа алкохол върху емоционалното състояние са събрани след мащабно мултинационално проучване сред 30 хиляди души на възраст между 18 и 34 години. Проследени са техните предпочитания към отделните типове спиртни напитки и емоционалните им реакции по време на консумация. Тези реакции са разделени в 2 категории – позитивни (релаксация, прилив на енергия, увереност) и негативни (умора, агресия, безпокойство).
Установено е, че червеното вино е напитката с най-успокоителен ефект. При над 53% от участниците то провокира усещане за спокойствие и релаксация. Непосредствено след него се нарежда бирата, която също провокира основно позитивен емоционален отклик след консумация. На последно място се нарежда уискито. Като най-предпочитан от твърдите алкохоли, той провокира релакс и като цяло позитивни емоции у едва 20% от консумиращите го.
Уискито обаче е лидер в друго направление. Това е типът алкохол, който най-често провокира агресия – у над 30% от консуматорите. За сравнение червеното вино провокира такава реакция у едва 3% от хората. За сметка на това обаче у над 60% от хората консумацията на уиски провокира увереност и усещане за сексапил и мачо излъчване. Именно тези усещания обаче често може да доведат и до пристъпи на ненужна агресия.
Интересен факт, който специалистите установяват, е, че у зависимите към алкохола хора консумацията му отключва неколкократно по-силни изяви на съответните усещания. Единствено изключение прави бирата – тя неизменно отключва само позитивни реакции у консуматорите, независимо дали имат зависимост към алкохола, или не.
По-задълбочен анализ на данните ще покаже защо различните типове алкохол провокират толкова различни типове реакции, при условие че основната им съставка е една и съща. За момента се предполага, че причината за това се крие в различнaта скорост, с която етанолът попада в организма при консумация на различни типове алкохол.
Хората обикновено пият твърдия алкохол по-бързо, а той има и най-висока спиртна концентрация. Така стимулиращият ефект на етанола се проявява много бързо, като мозъкът не разполага с време да потисне импулсивните реакции. Така последствията са най-отчетливи и предимно негативни.
Предполагат се и допълнителни физиологични и психологически причини за това да реагираме различно след консумация на различен алкохол. Те обаче тепърва ще се изясняват. Докато не се получат по-конкретни данни, настоящите няма как да се считат за напълно меродавни. Затова - наздраве. С червено вино.
Коментари