IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
11:59 | 14 ноември 2014
Обновен: 11:40 | 19 април 2024

Църквата почита днес Свети апостол Филип

Св. Филип е един от дванадесетте апостоли, които следвали Спасителят

По материала работи: Златина Добрева
Църквата почита днес Свети апостол Филип

Православната църква чества днес деня на Св. апостол Филип. Св. Филип е един от дванадесетте апостоли, които са следвали Спасителят. Той е родом от Витсаида - градът, от който са апостолите Петър и Андрей. Те били рибари и с този поминък се препитавали, докато ги призовал Христос. Но Филип от юношеските си години бил даден да се обучава в книжната мъдрост. Той усърдно четял и изучавал Свещеното Писание и пророчествата за въжделения Месия и в сърцето му пламнала гореща любов към Него и силно желание да види Господа лице в лице, макар още да не знаел, че този, когото очакват и желаят да видят толкова много хора, вече е дошъл на земята. Спасителят го намерил и му заповядал, да върви след Него. След разпъването на Христос, Св. апостол Филип е проповядвал в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия. Вършел чудеса - възкресил мъртвец от Иерапол. Придружавали го сестра му Мариамна и апостол Вартоломей. Земният му път завършил в Иерапол, където разпнат на кръст с глава надолу бил провесен високо и хвърляли камъни по него.
Днес имен ден празнуват всички, които носят името Филип, (в превод от гръцки - обичащ коне), Филипина, Фильо и Филка. Честит празник!

Коментари

Новини Варна