IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
13:32 | 18 ноември 2014
Обновен: 14:27 | 19 април 2024

Изобретиха въздушна възглавница за моторджии

Поставя се в якето на моториста

По материала работи: Златина Добрева
Изобретиха въздушна възглавница за моторджии

Мотоциклетът е вероятно една от най-приятните и забавни за шофиране машини. Но и една от най-опасните, което възпира мнозина да се отдадат на тази страст.
Специализираната в производството на аксесоари за мотоциклети компания Alpinestars е наясно с това, като се стреми да направи този вид транспорт поне малко по-безопасен.
Последното й нововъведение е въздушна възглавница, която намалява последствията за шофьора на двуколесната машина при катастрофа. Въздушната възглавница работи на същия принцип като автомобилната, но за разлика от нея, е поставена не в самото превозно средство, а в якето на моториста.
Технологията ще се предлага за две от якетата на Alpinestars, като предпазва горната част на тялото - раменете, гърба, гърдите и кръста. Въздушната възглавница е оборудвана с контролен блок, също интегриран в якето, чийто алгоритъм може да разпознае удар за между едва 30 - 60 милисекунди и да реагира. Отварянето на възглавницата пък става за 25 милисекунди.
Системата е оборудвана с компактна батерия, която издържа в продължение на 25 часа непрекъснато използване. При зареждането на батерията в продължение на 1 час тя издържа до 4 часа.
Самите якета с въздушна възглавница на Alpinestars не пропускат вода и вятър, предоставяйки аналогична с останалите продукти защита от атмосферните влияния, сочи информацията, цитирана от dnes.bg.
От Alpinestars не посочват цени за новата си технология, но уточняват, че тя ще бъде на пазара в Европа през пролетта на 2015 г.
Компанията е подготвила и специален краш-тест, с който представя възможностите на продукта.

Коментари

Новини Варна