IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
15:54 | 18 ноември 2014
Обновен: 23:52 | 25 април 2024

Мики Маус навърши 86 години

Мишокът е първият рисуван герой, който получава собствена звезда на Алеята на славата в Холивуд

По материала работи: Златина Добрева
Мики Маус навърши 86 години

Най-известният анимационен герой в света – Мики Маус, навърши 86 години. “Уолт Дисни” пуска на екран първия си филм с най-популярната мишка през 1928 г. Филмът, с който любимият на поколения деца мишок дебютира, се нарича "Параходът Уили" и е рисувана пародия на лента на Бъстър Китън. Тази продукция е и първата озвучена с участието на Мики Маус и заради това датата 18 ноември вече се е превърнала в негов официален рожден ден, който се отбелязва навсякъде по света от почитателите му.
След този филм кариерата на рисувания мишок тръгва стремглаво нагоре и анимационният герой се превръща в емблема на компанията "Уолт Дисни". През годините той претърпява множество трансформации - сдобива се с бели ръкавици, панталони и гъсти вежди. Мики Маус е и първият рисуван герой, който получава собствена звезда на Алеята на славата в Холивуд.
Мишокът е измислен през 1926 г. от самия Уолт Дисни с идеята да има човешки качества и малко от характера на Чарли Чаплин. В началото той е бил просто идея и се е наричал Мишката Мортимър. Малцина го помнят, когато беше млад - черно-бял, кльощав, с празен поглед, гледа от екрана, но дума не обелва. Днес любимецът на малки и големи има съвсем друг вид. Напълнял е, носи по-модерни дрехи, има повече приятели и си умира да се разхожда из парковете, създадени в чест на него и другарите му. Както и да го погледнем обаче, говорейки за Мики Маус, сякаш говорим за икона от ранга на Марлон Брандо или Мерилин Монро. Симпатичният мишок е любим герой на милиони хора по целия свят, а преди 86 години от екрана за пръв път се чу сладкият му писклив глас. Анимационният герой, появил се на бял свят преди по-малко от век, се превръща в златна мина и носи на създателя си невиждан успех.

Любопитно
Ушичките на Мики Маус са културна икона на XX и XXI век.
Ъгълът, под който падат ушите на Маус, е 105 градуса.
До 1946 г. самият Уолт Дисни е озвучавал героя си.
Първите стоки с лика на популярната мишка са били няколко ученически дъски.
Никога няма да видите ушите на мишката в профил. Те винаги са с лице към зрителя, както и да се върти героят.
Мики Маус се появява на страниците на енциклопедия “Британика” през 1934 г.
Мики е участвал във високорейтингови сериали като “Сексът и градът”.
Уейн Олуейн е човекът, който в продължение на 32 години озвучаваше анимационния герой Мики Маус - до смъртта си.
Олуейн прекарва в "Дисни" близо 45 години. От 1977 г. започва да озвучава Мики Маус и става третият "глас" на анимационния герой след Джими Макдоналд и самия Уолт Дисни. Съпругата на Олуейн, актрисата Ръси Тейлър, "подарила" гласа си на Мини Маус.

Коментари

Новини Варна