Поставянето на храната в хладилника или фризера е много удобно средство за запазване на качеството й. Оказва се обаче, че този метод е ефективен само в случаите, когато смятаме да консумираме храната след кратко време, например на следващия ден.
Има много хранителни продукти, включително пресни плодове и зеленчуци, които значително влошават качеството си при продължителен престой в хладилника.
И понеже не във всяка къща има вечно гладни тийнейджъри, които бързо да „опустошават“ храната, добре е да се знае кои са продуктите, които трябва да изяждаме приоритетно, за да не се налага да престояват дълго в хладилника. Специалистите, които изследват състава на храните, са определили десетки продукти, които при няколкодневен престой в хладилник или фризер губят голяма част от хранителната си стойност. Много от тези продукти присъстват редовно на трапезата ни и се оказва, че грешим като допускаме прекалено дългия им престой в хладилника. Банани – доказано е, че биоактивните им съставки се запазват в активна форма за много по-дълго време, когато бананите се държат на стайна температура.
Дългият престой на банана в хладилника не само ще унищожи някои от тях, но и ще прекъсне зреенето на плода, ускорявайки гнилостните процеси. Картофи – добре познат факт е, че картофите трябва да се съхраняват на тъмно и хладно място. Хладно, да, но не и мразовито. В условията на ниски температури в хладилника и фризера част от скорбялата в картофите може да се трансформира в по-прости захари, които подхранват растежа на бактерии, които бързо повреждат зеленчуците и може да доведат до хранително натравяне след консумацията им. Чесън – макар на външен вид да остава непроменен, след частично или пълно замразяване на чесъна се ускоряват процесите на прорастването му и дори държан в хладилник, той за кратко време покълва. Вкусовите му качества може да се запазят, но част от полезните му съставки се деактивират. Домати – най-любимите зеленчуци за приготвяне на салата страдат в 2 основни аспекта при престой в хладилник. Ниските температури спират среенето им, а вкусните домати са зрелите домати. Освен това при ниски температури дори зрелият домат губи почти всичките си вкусови качества. В допълнение дори частичното замразяване води до разкъсване на мембраните, задържащи целостта на месестата и сочна сърцевина на домата. Така след разрязване, вместо да запазват месестата си консистенция доматените късчета в чинията ни ще плуват в собствения си сок. Много хора го изхвърлят, с което се лишават и от част от полезните вещества в състава на домата. Мед – няма абсолютно никаква причина медът да се държи в хладилник. Това е може би естествено най-самоконсервиращата се храна. Поставянето на меда в хладилник само ще ускори кристализирането на захарта в него и той ще се захароса много бързо. Тиква – тя е сред най-богатите на бета каротини храни, а продължителният престой в хладилник неутрализира активността на тези много важни антиоксиданти. Още по-негативен е ефектът на замразяването й. Същият ефект се наблюдава и при други богати на каротиноиди храни като морковите, спанака и др.