Фъстъците помагат за добра памет и настроение

Ядките намаляват риска от депресия

Фъстъците помагат за добра памет и настроение

Те са едни от любимите ни ядки и можем да ги хапваме по всяко време и в различни вариации. Фъстъците – една от най-полезните храни, която ни осигурява добри количества витамини А, Е, минерали като магнезий, фосфор, цинк, желязо, фолиева киселина и други.


Антиоксидантите в ядките инхибират растежа на свободните радикали, като по този начин се намалява и рискът от редица възпаления в организма.
 

За да извлечем максимална полза от консумацията на фъстъци е важно да ги ядем печени и по възможност без добавени сол и други вкусове.

 

Какви са ползите от тях, посочват от az-jenata.bg:
 

За здраво сърце
Фъстъците са богати на мононенаситени и полиненаситени мазнини, които поддържат сърцето здраво. Олеиновата киселина, по-специално, помага за понижаване на LDL или „лошия“ холестерол и балансира нивата на добрия. По този начин се предотвратява рискът от коронарна артериална болест и инсулт, чрез насърчаване на здравословен липиден профил на кръвта.


Намаляват риска от диабет
Според някои проучвания, умерената консумация на фъстъци може да намали риска от диабет с 21%. Това може да се дължи на наличието на манган в ядките – минерал, който играе важна роля в метаболизма на мазнините и въглехидратите, абсорбцията на калций и регулирането на кръвната захар.


Подобряват паметта
Фъстъците също като орехите биват наричани „храна за мозъка“. Вкусните ядки са богати на витамин В3 (ниацин), който подобрява функционирането на мозъка и повишава паметта. Също така съдържат флавоноид, наречен ресвератрол, който помага за подобряване на притока на кръв към мозъка.

 

Забравете за депресията
Серотонинът е един от ключовите мозъчни химикали, участващи в регулирането на настроението. Нарушаването на секрецията на серотонин от нервните клетки в мозъка е причина за появата на депресия. Фъстъците съдържат аминокиселина, наречена триптофан, която подпомага освобождаването на серотонин, като по този начин ви помага да се борите с лошото настроение.

 

Намаляват риска от болестта на Алцхаймер
Проучванията доказват, че консумацията на храни, богати на ниацин, като фъстъците, намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер със 70%. Четвърт чаша фъстъци, може да осигури почти една четвърт от препоръчителната дневна доза ниацин.

 

Те са добър източник на биотин
Биотинът е В-витамин (витамин В7), който е жизненоважен за растежа на косата и цялостното здраве на скалпа. Той се синтезира в организма ни, но се съдържа и в редица хранителни продукти. Дефицитът на биотин може да доведе до загуба на коса. Фъстъците са добър източник на този витамин и фолиева киселина, които допринасят за здравината на косата. Също така ядките съдържат и добри количества витамин С и омега 3-мастни киселини, които укрепват космените фоликули.

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата