Киселото зеле и зелевият сок (зелева чорба) имат мощно лечебно действие, особено при симптоми от неясен произход, при които не може да се постави точна диагноза за лечение или не може да се открие огнището на заразата. Ферментиралото зеле е е дори по-здравословно от суровите зеленчуци. То е отличен източник на витамин С, лактобацили, както и други хранителни вещества. Киселото зеле е източник на различни съединения за борба против раковите заболявания, включително изотиоцианат (isothiocyanate) и сулфорафан (sulphoraphane). Киселият зелев сок (зелевата чорба) се отличава с високи лечебни свойства. Сутрин с 1-2 чаши зелева чорба може да си прочистите стомаха и червата.
Ето 10 ползи от киселото зеле, освен широко прилаганата от много български мъже като средство против махмурлук:
1. То е нискокалорично, но засища – в 100 г има 30 ккал. Подходящо е за отслабване, тъй като съдържа тартронова киселина. Тя възпрепятства натрупването на излишно тегло, като пречи на захарта и другите въглехидрати в мазнини.
2. Естествена виагра – повишава сексуалното желание
3. Помага при безсъние – успокоява нервната система, намалява активността на щитовидната жлеза
4. Чисти стомаха – профилактика срещу рак на дебелото черво
5. Подобрява работата на стомаха и премахва киселините – 1 ч.л. сок преди ядене, помага след разстройство – нормализира чревната флора
6. Прави косата блестяща, а ноктите здрави, заради никотиновата киселина /ниацин/.
7. При липса на апетит – пийте 100 г зелев сок на ден.
8. Повишава имунитета – 2-3 пъти в седмицата яжте кисело зеле, подправено с олио/зехтин.
9. Антитуморна профилактика - Бактериите на млечната киселина активират имунната система, а по този начин и съпротивата срещу туморите, пречат на чревните ензими да превръщат безопасните преканцерогени в опасни канцерогени.
10. Почиства черния дроб
Заради високото съдържание на органични киселини киселото зеле не се препоръчва в големи количества на хора с болна жлъчка, камъни в бъбреците и при хипертония.
Е, след толкова убедителни доводи, как да не сервираме поне 3 пъти седмично салата от кисело зеле с червен пипер и олио по български.
Лесна рецепта за кисело зеле в буркани
Нарежете зелето на ситно, след което поръсете със сол (пропорцията е: на 10 кг зеле - 250 г сол). Претрийте го много добре с ръце, след което прехвърлете зелето в дълбока тенджера и залейте с вода. Отгоре поставете дървена решетка (или кръстачка) и затиснете с тежък предмет зелето (речен камък, тежка чиния и пр.). Оставете зелето да втасва около 2-3 седмици, като проверявате дали е достатъчно кисело. Втасалото зеле напълне в сухи буркани, запечатайте ги с капачки и стерилизирайте 10 минути.

Три зодии ще усетят прилив на късмет между 8 и 14 декември
Военният министър Запрянов: България трябва да инвестира в киберотбрана
Битката за Покровск: Русия развя знамето си, но украинците отричат градът да е превзет
Теоретично: Животът на Земята може да е възникнал в определени гелоподобни слоеве
В Африка откриха изолиран клон на Homo sapiens
Последното пълнолуние за 2025 г.: Кога да го гледате
Арсенал взе близнаци
Аморим обеща нещо грандиозно за Манчестър Юнайтед
Реал Мадрид разкри какво става с Трент
Ботев Враца излъга Спартак Варна в мъглата под Околчица
10 поверия за Никулден
Дневен хороскоп за 5 декември, петък
Ето го цвета на 2026 година според Pantone
ИГРА: Участвайте и можете да спечелите страхотни награди от „Нощна смяна във „Фреди“ 2“
Защо сексът повишава имунитета?
Как влияе захарта на зъбите ни?
УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив организира безплатни прегледи за туберкулоза между 8 и 12 декември
Предменструален синдром – няма единствена причина
Фатих Бирол: Догодина пазарите на газ ще станат пазари на купувачите
Три зодии ще усетят прилив на късмет между 8 и 14 декември
Goldman очаква Китай да остави юана плавно да поскъпва
Китайски електромобил се разцепи при странна катастрофа
Безопасно ли е да оставяте коледните светлини през нощта
Студената луна сбъдва мечтите на 4 зодии
Коментари