Варна 14°
fallback
Живот
22:59 | 22 ноември 2014
Обновен: 03:40 | 30 април 2024

ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

Земетресението е природно бедствие, което не може да бъде предсказано и предотвратено. Правилното поведение на всеки човек и реакция при земетресение може да бъде животоспасяващо.

По материала работи: manager

Какво трябва да правим, за да сме подготвени за земетресение? През сеизмично спокоен период: - В къщи трябва да имате подготвени и поставени на удобно място: фенерче, чанта за документи и особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства, по една топла дреха за всеки, резерв от храна и вода. - Закрепете здраво мебелите вкъщи и не поставяйте тежки, лесно падащи предмети на високи места. - Съхранявайте пожароопасните вещества и отрови в плътно затворени съдове. - Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети. - Помислете и определете в жилището си най-безопасното място. Имайте предвид, че при земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите. - Подгответе план за поведението на членовете на семейството. - Определете лице за връзка между членовете на семейството, което е извън вашия регион.  

 При усещане на първия трус: - Не трябва да напускате сградата, в която се намирате. Направете го само ако прецените, че можете да излезете на открито за около 10 секунди. - Заемете най-безопасното място в сградата – под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло. - След първите вибрации люлеенето ще се засилва, запазете самообладание и не хуквайте към асансьорите и стълбите. - Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи. - Ако трусът ви завари зад волана, спрете на открито, безопасно място и изчакайте. - В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство.

 След преминаването на първия трус: - Изключете електричеството, газта и водата. - Вземете подготвения багаж и бързо напуснете сградата. - Слезте по стълбите, не ползвайте асансьор. - Осигурете предимство за майките с деца и за възрастните хора. - След като излезете от сградата, отдалечете се на открито място, най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка. - Не заставайте под далекопроводи, електрически, трамвайни и тролейбусни мрежи. - Окажете първа помощ, ако около вас има пострадали. - Обозначете местата, на които има затрупани хора. Помогнете, ако това е възможно. - Следете информациите, които ще се излъчват по средствата за масова информация и по местните радиостанции.            - Изпълнявайте указанията на МВР - ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, полицията и на други компетентни органи. Спазвайте обществения ред.

Автор на статията:
manager
0 коментара
fallback
fallback