Сияйността и липсата на петна е белег за чистота, но не и за стерилност. Това е заключението на учени, проследяващи ефекта от измиването на кухненските съдове в миялна мащина.
Оказва се, че кухненските съдове продължават да предлагат идеална среда за развитие на микроорганизми дори по време на престоя си в миялната.
А в някои случаи, макар и измити, ги изкарваме с повече микроби по тях, отколкото е имало преди да ги измием. Миялните машини в домакинството предлагат идеални условия за развитие на бактерии и гъбички.
Това доказва научен екип от университет в Любляна, Словения. Макар и работещи с много гореща вода, миялните не унищожават голяма част от микроорганизмите, заселващи се върху остатъците от храна по съдовете. Попадайки в топла и влажна среда, тези микроби процъфтяват и може да се разпространят върху всички съдове в уреда, а оттам - и в кухнята.
Основното средство, което може да ги елиминира, са някои агресивни съставки в измивните препарати, които се ползват в машината. И все пак, рискът за здравето, който тези микроорганизми носят, не е сериозен. Бактериите и гъбичките, населяващи вътрешността на миялните машини, са основно от видове, които се срещат свободно в повечето кухненски помещения, и с които организмът често се сблъсква, преборвайки ги успешно.
При нормални ситуации подобни микроби са опасни единствено за хора с отслабен имунитет. Анализирайки проби от стотици домакински миялни машини, словенските учени установяват няколко конкретни видове от населяващите ги микроорганизми.
Най-често присъстват бактерии от родовете Pseudomonas, Escherichia и Acinetobacter и гъбички от род Candida, Cryptococcus или Rhodotorula.
Повечето представители на тези родове са само потенциални патогени и трудно биха провокирали сериозни инфекции у хора с нормално функционираща имунна система. Провелите проучването учени дават и няколко съвета за максимална безопасност при ползващите миялни машини. Добре е съдовете, които се поставят за миене, да са добре почистени от хранителни остатъци и да не престояват дълго време в машината преди измиване.
Освен това не е препоръчително миялната да се отваря бързо след приключване на работа, докато още не се е охладила. В противен случаи с парата излизат аерозолни частици, които може да разнесат бактериите и гъбичките във въздуха и да заразят хранителните продукти в кухнята. Данните от проучването в никакъв случай не бива да подценяват предимствата на миялните машини пред миенето на съдовете с домакински гъби. Редица проучвания са доказали, че върху тях може да се заселят някои по-опасни микроби от тези, радващи се на уюта в миялната машина.