Приготвя се за няколко минути, супер е лесно:
Необходими продукти:
200 гр. смляно ленено семе (брашно от ленено семе)
3/4 равна ч.л. сода
1/3 равна ч.л. сол (използвайте Хималайска)
3 яйца
5 с.л. нерафинирано слънчогледово олио (Шарлан), всяка наситена мазнина ще свърши работа (краве масло, кокосово)
½ чаша топла вода
Начин на приготвяне:
Лененето семе, солта и содата се смесват. Разбивате яйцата, добавяте водата и олиото, след това постепепенно добавяте по малко от сухата смес – това е! Гъстотата на сместа не е като на тесто, а като на каша за кекс. Ако използвате краве или кокосово масло, разтопете ги да са течни. Яйцата, ако са от хладилник, може да втвърдят мазнината, така че първо ги сложете в топла вода да се постоплят.
Пече се в незалепваща форма, намазана с олио, на 170 градуса с вентилатор, в средата на фурната за 45 минути. Става супер мек хляб!
Рецептата позволява да сложите подправки на вкус, ядки и каквото обичате.
А сега калориите в рецептата и по колко може да се яде:
Внимание: макар хлябът да е нискокалоричен, той съдържа 55 гр. фибри, което е огромно количество. Не изяждайте целия хляб наведнъж!
Разделяте хляба на 6 равни части или 1/6 част от него е порцията!