Този италиански специалитет може да бъде приготвен и така, че да се превърне в част от вашата диета, а вкусът му ще задоволи и най-капризните ви гости.
Необходими продукти:
За тестото:
400 - 500 гр. първокачествено, ръжено, пълнозърнесто брашно
3 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
20 гр. мая
200 мл. топла вода
За плънката:
300 гр. гъби кладница
3 с.л. зехтин
пресен копър
1 глава лук
1 с. л. риган
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топлата /но не гореща/ вода, добавете зехтина и солта. В подходящ съд, в който ще месите изсипете брашното и направете кладенче по средата. Там изсипете маяната смес и омесете меко и нелепнещо тесто. Възможно е да поеме малко повече брашно, но това ще го прецените докато месите тестото. Сложете го в дълбока купа и покрийте със свежо фолио, трябва да втаса за около 40 - 50 мин, но не очаквайте да удвои обема си, защото ръженото брашно е доста по-тежко. Докато тестото втаса пригответе гъбите. Почистете ги и нарежете на ситно. В тиган със зехтин задушете гъбите и овкусете със сол, копъра и черен пипер.
Готовото тесто се разточва върху набрашнен плот, на кора. В тава покрита с хартия за печене поставете разточената кора, и поръсете с ригана. Подредете лука нарязан на полумесци, и накрая поръсете гъбите.
Печете на 200 градуса до готовност.
Да ви е сладко!
Черно море