3 март е 62-ият ден в годината според григорианския календар (63-и през високосна) и е национален празник на България от 1880 г. За Трети март може да приготвите ястия с цветовете на българското знаме - бяло, зелено, червено.
Пита Слънце
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
около 1 - 1,100 кг брашно
40 г. мая
500 мл хладка вода
1 непълна с.л. сол
3 с.л. олио
3 яйца
2 с.л. кисело мляко
80 г краве масло
сусам
сух магданоз
червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Маята се размива в малко от водата и се смесва с останалата вода, в която е разтворена солта. Един жълтък се отделя за намазване на питата. Брашното се пресява в дълбок съд и се прави вдлъбнатина в средата му, в която се слагат останалите яйца, киселото мляко и олиото. Постепенно се прибавя подсолената вода с маята и се замесва меко тесто (ако е необходимо се добавя малко брашно).
След като се омеси добре върху посипана с брашно повърхност, се разделя на три части - една по-малка и две по-големи, сравнително еднакви. Едната от по-големите части е центърът на питата, нея за сега я оставете настрани. Вземете другата по-голяма топка и я разделете на три еднакви части. Разточете първата, намажете я с разтопено масло, Разточете втората, сложете я отгоре и отново намажете с масло. Разточете третата, намажете я с масло и я сложете с намазаната част надолу върху другите. Разточете до размера на тавичката.
В намазана с масло тавичка поставете разточената кора и направете разрези от центъра към краищата така, както бихте разрязали торта, но без да стигате до края. Прилагам снимки. Хванете острата част на всеки край и го подгънете навън към края на тавата. След като подгънете всички краища в средата остава празен кръг. С този размер направете кора по същия начин от малката топка. Първо я разделете на три части, разточете всяка от тях, намажете с масло и разточете като една кора. Сложете я в средата на тавата. По същия начин я нарежете като торта, без да стигате до края, като гледате разрезите да се разминават с предишните. Като обърнете крайчетата те трябва да се паднат между другите "лъчи" на слънцето. След като обърнете всички краища, в средата сложете запазената топка от тестото.
Намажете питата с останалото масло и я оставете да втаса около 30 минути на топло. После я намажете с отделения жълтък. Печете в силно загрята на 220 градуса фурна до златисто червено (за около 20 минути).
Ако желаете да я украсите с българското знаме, докато е гореща намажете средата с краве масло и поръсете със сусам за бяло, сух магданоз за зелено и червен пипер за червено! Весел празник!
Хапки трикольорна лента
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
нарязан хляб
краве масло
крема сирене
копър
лютеница
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
От хляба се оформят малки хапки с правоъгълна форма. Крема сиренето служи за белия цвят, зеленият цвят се постига чрез смесване на крема сирене със ситно нарязан копър, а лютеницата е за червения цвят. Препоръчително е лютеницата да е по-гладка (без семки). Хапките може да се намажат последователно с трите смеси, а може и да се шприцоват. За целта крема сиренето се смесва с краве масло за по-добро шприцоване. Върху намазаните с краве масло хапки се оформя трикольорна лентичка.
Коментари