Необходими продукти:
вода 300 мл топла вода
ръжено брашно 500 грама
мая 20 грама 1/2 кубче
сол 1/2 чаена лъжица
стевия 1/2 чаена лъжица
зехтин 2 супени лъжици
маслинена паста - 2 супени лъжици
Начин на приготвяне:
В топлата вода добавяте маята и разбърквате докато се разтвори, добавяте стевията, солта и зехтина, и отново разбърквате. Междувременно сложете фурната да се загрее на 50 градуса.
Малко по малко към водата с маята добавяте брашното и бъркате, най-добре с дървена лъжица. Когато сместа стане много гъста напръсквате готварския плот с брашно, изсипвате с сместа на плота и започвате да месите с ръце. Ако месите за първи път не се притеснявайте, че тестото първоначално не е гладко и залепва по ръцете ви. Продължавайте да месите смело и след около 5 минути месене ще получите хубаво гладко тесто.
След като тестото е добре омесено, раздърпайте го на кора и го намажете обилно с маслинената паста.
Навийте на руло и нарежете на 12 равни охлювчета с остър нож.
Намажете формата за мъфини, в която ще печете с мазнина, сложете по едно охлювче във всяка форма, намажете го и него с мазнина и сложете формата в предварително загрятата на 50 градуса фурна, за да втаса. Тестото трябва да удвои обема си, което в топлата фурна става бързо, за около 40-50 минути.
След като тестото е удвоило обема си увеличете на 220 градуса, без да вадите формата от фурната и изпечете мъфините за около 30-35 минути, докато придобие апетитна коричка. Ако по време на печенето ви се стопи, че мъфините започват да се препичат отгоре, а не са изпечени, сложете върху тях лист алуминиево фолио.
Готовите мъфини извадете от фурната и напръскайте с вода.
Черно море
Коментари