Варна °
fallback
Живот
10:10 | 5 март 2018
Обновен: 00:17 | 11 май 2025

Солени мъфин-хлебчета с маслинена паста

Лесно, ефектно, постно и вкусно

По материала работи: manager

Необходими продукти:

 

вода 300 мл топла вода

ръжено брашно 500 грама

мая 20 грама 1/2 кубче

сол 1/2 чаена лъжица

стевия 1/2  чаена лъжица

зехтин 2 супени лъжици

 

маслинена паста - 2 супени лъжици

Начин на приготвяне:

 

В топлата вода добавяте маята и разбърквате докато се разтвори, добавяте стевията, солта и зехтина, и отново разбърквате. Междувременно сложете фурната да се загрее на 50 градуса.

 

Малко по малко към водата с маята добавяте брашното и бъркате, най-добре с дървена лъжица. Когато сместа стане много гъста напръсквате готварския плот с брашно, изсипвате с сместа на плота и започвате да месите с ръце. Ако месите за първи път не се притеснявайте, че тестото първоначално не е гладко и залепва по ръцете ви. Продължавайте да месите смело и след около 5 минути месене ще получите хубаво гладко тесто.

 

След като тестото е добре омесено, раздърпайте го на кора и го намажете обилно с маслинената паста.

 

 

Навийте на руло и нарежете на 12 равни охлювчета с остър нож. 

 

Намажете формата за мъфини, в която ще печете  с мазнина, сложете по едно охлювче във всяка форма, намажете го и него с мазнина и сложете формата в предварително загрятата на 50 градуса фурна, за да втаса. Тестото трябва да удвои обема си, което в топлата фурна става бързо, за около 40-50 минути.

 

 

 

След като тестото е удвоило обема си увеличете на 220 градуса, без да вадите формата от фурната и изпечете мъфините за около 30-35 минути, докато придобие апетитна коричка. Ако по време на печенето ви се стопи, че мъфините започват да се препичат отгоре, а не са изпечени, сложете върху тях лист алуминиево фолио.

 

Готовите мъфини извадете от фурната и напръскайте с вода.

 

Черно море

Автор на статията:
manager
0 коментара
fallback
fallback