На всекиго е ясно, че много от продуктите на пазара ни не са с обещаваното качество. С всеки изминал ден производството и продажбата на вредни храни се увеличава. Статистически погледнато те се консумират най-масово в големите градове, където се спазва обикновения тип хранене.
А всяко вредно нещо, употребявано дълго време, става опасно за здравето. Още повече, че страната ни е рай за забранените в много държави хранителни подобрители, стабилизатори, оцветители и подсладители.
Списък с храните, които ни убиват бавно
Натриев глутамат - Означен с Е-621, натриевитят глутамат се използва за усилвател на вкуса. Добавя се и в най-неочакваните продукти.
Захарозаместители - Захарозаместителите са много. Те имат силен жлъчегонен ефект, а подсладителите в газираните напитки ги превръщат в истинска отрова.
Ксилит – Е967 ( представлява белезникав прах, който се отличава със своята кристална структура. Ксилит е известен още с наименованията Xylitol и Е 967. Не притежава някаква особена миризма, но пък за сметка на това има сладникав вкус, който наподобява този на захарта),
Сорбитол – Е420 (Сорбитолът е заместител на захарта. Можете да се срещнете и под скромното наименование Е420, но и като хексанхексол). Ако приемете повече от 30 грама, ще получите разстройство на стомаха.
Захарин – Е954, наричан още Sweet`n`Low, Sprinkle Sweet, Twin, Sweet 10. Лекарите го препоръчват единствено при хора с диабет. Въпреки това, е масово добавян в редица продукти.
Цикламат – Е952. От 1969 г. забранен в САЩ, Франция, Великобритания и редица страни, заради подозрения, че провокира бъбречна недостатъчност. Масово употребяван в миналото.
Аспартам – Е951. Наричан още суитли, сластилин, сукразид, нутрасуит. През 1985 г. е открита химическата нестабилност на аспартама. При 30 градуса в газирана вода, той се разлага на формалдехид (канцероген от клас А), метанол и фенилаланин. А какво ли прави на организма ни.
Ацесулфам – Е950, Sweet One. През 1974 г. е признат за бавно действаща отрова, ускоряваща развитието на злокачествените тумори.
Шлифован бял ориз - Полираният ориз се получава чрез отделяне на обвивката от зърната. Тя е много полезна, поради съдържанието на кристално вещество, което съдържало сяра. Това е витамин В1, тиамин, който предпазва и лекува болестта бери-бери. Липсата на витамина в полирания ориз води до заболяването.
Дори консумацията на пилешко месо от пилета, хранени основно с този вид ориз, може да доведе до бери-бери. Самата болест поразява нервната система, което води до слабост, загубата на апетит, повишена възбудимост, парализа с голям риск за смърт.
Днес тиаминът се добавя по изкуствен начин към полирания ориз и бялото брашно.
Трансмазнини
Трансмазнините са ненаситени мазнини, получени по изкуствен път. При хидрифенизиране, течните растителни масла се превръщат в твърди растителни мазнини, като маргарин и кулинарни мазнини. По този начин обаче тяхната молекулярна структура се деформира, а навлизайки в организма ни, нарушават клетъчния метаболизъм. Хидрогенизираните мазнини водят до натрупване на токсини, като пречат на пълноценното хранене на клетките.
Масло със съдържание на 72.5% мазнини и такова с масленост под 82.5% не трябва да се употребяват.
Трансмазнините се съдържат в маргарина, меките масла, миксовете от краве и растителни масла, рафинирано растително масло, майонезите, кетчупите, фаст фууд, торти, пасти, бисквити, снаксове, чипсове, пуканки, замразени полуфабрикати, рибните консерви.
Други храни, които трябва да се избяват, са тези, съдържащи генномодифицирани организми. Това са какао, фъстъци (в тях вграждат гена на петунията), вносни картофи, зеленият консервиран грах, консервирана царевица, царевични пръчици, зърнени закуски с ароматизатори и оцветители.
Храни пълни с химия
Бонбони с есенция, мармалади и сладка, пържените картофи в заведенията за бързо хранене, хамбургерии салати в МакДоналдс, дюнери, юфки, разтворими супи, картофено пюре, бульонни кубчета, всички колбаси, шунка, сурово пушени колбаси и пр, кренвирши, наденици, варени колбаси, телешко (то се върти е специални перални със сол, за да набъбне), дини, грозде, хляб, произведен с мая, гъби от магазина, сухи кайсии, сливи, сладолед, опаковани кексове, бонбони, шоколад.
Друг бич за здравето ни е пилешкото месо. На българския пазар то съдържа женски хормони, затова мъжете не бива да ги употребяват. Ако го консумират редовно, спада тестостеронът под въздействието на женските полови хормони.
Останалите вредни храни на нашия пазар: разтворими кафета, чуждестранни ароматизирани чайове, майонези, кетчупи, сосове и подправки, сладки газирани напитки, соковете в пакети и зимните ягоди.
Ето и най-опасните и вредни храни, които не трябва да ядем никога, ако искаме да бъдем здрави.
По данни на Световната здравна организация, огромна част от заболяванията при хората идват от консумирането на нездравословна храна. Вредните съставки в храните бавно разрушават човешкият организъм. Ако искате да бъдете здрави избягвайте употребата на тези вредни храни от черния списък на българския пазар. Ето кои са най-опасните и замърсени групи храни, които се предлагат на пазара в България.
Пушените храни: При много от тях технологията на опушване е съкратена и променена, за да се спестят пари. Използват се вредни химикали-ароматизатори, както и подобрители, които намаляват времето за варене и опушване. Чрез стабилизатори и консерванти се удължава трайността на на недостатъчно вареният колбас. Тези вещества са опасно токсини и могат да доведат дори до рак. Ако опушването става при висока температура, нитратите, които се използват като вид консерванти се превръщат в още по-опасните и отровни нитрити.
Риба отглеждана във ферма: Най-опасна е сьомгата, защото тя най-често се отглежда в рибни ферми. Там, за да се ограничават и третират бактериални и паразитни огнища в басейните, се използват най-различни антибиотици, пестициди и други канцерогенни химикали.
В месото на рибите от ферми са открити много високи нива на живак.
Картофен чипс: Поради специфичната предварителна обработка на чипса с определени химикали, при пърженето му при висока температура се образува веществото акриламид, което може да доведе до развитие на рак.
Консервирани храни: това са едни от най-опасните храни, защото съдържат бисфенол-A (BPA). От консервите най-вредни са доматените.
Газирани напитки: Те съдържат захар, различни вредни химикали, оцветители, подсладители, фенол и метиллимидазол. Така, освен че окисляват човешкото тяло, буквално хранят раковите клетки.
Кренвирши и пастет: Както вече е известно в тях има всичко друго, само не и месо. Кренвиршите и пастета съдържат животински остатъци като кожи, кости, органи, мазнина и широка гама вредни за тялото химикали: подобрители, оцветители и овкусители, ароматизатори с аромат на опушено, стабилизатори и много сол.
Всички колбаси, които са с цена под 10 лева за килограм (това не е универсално приложим начин да определите кои са вредните колбаси, но поне Ви дава представа и насока):
При тях, за да се спести от времетраенето на производствените процеси и суровината се прибягва до всякакви трикове. В евтините колбаси почти няма месо и се използват най-различни химикали, много сол и всякакви вещества, които могат да подобрят вкусовите качества на продукта. Всички те са отровни и канцерогенни.
Маргарин: Той ни разболява с хидрогенираното растително масло, което не може да се преработи от човешкия организъм и се отлага в него под формата на плаки, полепващи по кръвоносните съдове.
Разбираемо е, че ако в менюто Ви присъстват много или предимно всякакви полуготови, обработени храни или газирани напитки в момента се питате “Добре де, а какво тогава да ям?”. Всъщност възможности има много. Можете да откриете много начини да се храните здравословно и вкусно на сайта ни. За улеснение ползвайте търсачката с ключова дума рецепта.
Ако искате да бъдете по-здрави просто избягвайте употребата на всякакви пакетирани чипсове, храни с високо съдържание на вредни съставки и газирани напитки. Ако имате възможност – хранете се здравословно и природосъобразно, предпочитайте фермерските пазари (пред големите супермаркети) за да се снабдявате с хранителни продукти и най-вече – избягвайте така наречените “обработени” продукти и храни. А като допълнение – тук можете да намерите няколко добри идеи как храната освен здравословна да бъде и вкусна.
Коментари