IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
19:16 | 21 март 2018
Обновен: 04:10 | 10 май 2025

Мазни храни, които са полезни

Не се лишавайте от тях, съветват специалистите

По материала работи: Ставри Таргов
Мазни храни, които са полезни

Въпреки често негативното отношение към тях мазнините си остават сред жизненоважните хранителни вещества за всеки човек. Тук подчертаваме важността на естествените мазнини, такива, каквито се съдържат в минимално обработени хранителни продукти.
 
Няма здравословен хранителен режим, който да изключва напълно приема на мазнини, дори в случаите, когато се цели справяне със затлъстяването. Нещо повече – при здрав човек с нормално телесно тегло мазнините трябва да съставляват съществена част от дневния прием на хранителни вещества и дори е добре да надвишават количествено протеините.

Здравословното хранене повелява в по-голямо количество да бъдат ненаситените мастни киселини в сравнение с наситените.
 
За подсигуряване оптималния прием на мазнини може да се разчита на храни, естествено богати и на двата типа мазнини.
 
Риба

Добре известно е, че се препоръчва поне 2 хранения седмично да включват риба като основно ястие. За предпочитане са по-мазните риби, богат източник на омега-3 ненаситени мастни киселини. Това са сьомгата, скумрията и рибата тон.
 
Авокадо

Идеално за допълване на всяко хранително меню като добавка към основното ястие. Счита се, че едновременният прием с авокадо подпомага усвояването на важните хранителни вещества във всяко меню.
 
Семена

Слънчогледовото, тиквеното и лененото семе са водачи в тази категория. Мастните киселини с растителен произход са по-здравословни от тези, набавяни от животински продукти, а семената са идеален източник.

За улесняване на усвояването им семената с по-твърда обвивка, като лененото и сусамовото, е по-добре да се консумират смляни. Допълнителен плюс на семената е високото съдържание на фибри, които действат като естествен регулатор на усвояването на мазнините от храната.
 
Яйца

Те предлагат много удобен вариант за едновременен прием на мазнини и белтъчини. Счита се, че тези два типа основни хранителни вещества са безопасни за комбиниране в едно хранене, защото не възпрепятстват взаимно разграждането и усвояването си.
 
Бобови култури

Основен плюс на храните от семейство бобови е високото съдържание на белтъчини и фибри. Повечето бобови култури обаче са богати и на омега-3 мастни киселини – например лещата, нахутът, грахът и др.
 
Полезните мазнини, които споменатите хранителни продукти осигуряват, съдействат за намаляване на лошия холестерол. Имат изразено противовъзпалително действие и при редовна консумация може да намалят риска от заболявания на сърдечносъдовата система.

 

Освен това те оказват благоприятно влияние и на мозъчната дейност и кожата. А възможността да си ги набавяме редовно само чрез храната е изключително удобство.

Puls.bg
 

 

Коментари

Новини Варна