Когато търсите идеи за закуска, рано или късно опирате до рецептите на Jamie Oliver, които са безотказни. Тези плодови кифлички нямат нищо общо с формата на кифлички и са толкова плодови, колкото сушените плодове могат да ги направят. Но нямат добавена бяла захар и търпят вариации с кокосово масло и пълнозърнесто брашно. Ще ги приготвите за около 30 минути и наистина ще зарадвате любимите си хора за закуска или вкусна гарнитура към чая/кафето.
Предлагаме ви една вкусна рецепта от Clovesandvanilla.com
Съставки:
120 г сушени плодове (червени боровинки и стафиди)
120 г масло/кокосово масло
450 г пресято брашно/пълнозърнесто брашно
2 ч. л. бакпулвер
2 големи яйца
5 с. л. прясно мляко + още малко за намазване
Подправки: махлеб, ванилия, щипка сол
Хубав черен чай или сок за накисване на сушените плодове
Накиснете сушените плодове в хубав чай или плодов сок. Нарежете маслото на малки парченца. В дълбока купа смесете брашното, бакпулвера, подправките и маслото и претрийте брашното с маслото през ръцете си, до получаването на маслени трохи. В купичка разбъркайте млякото с яйцата, изцедете сушените плодове и ги прибавете към яйцата. Образувайте кладенче в маслените трохи и в него прибавете солта, яйцата, млякото и сушените плодове. От съставките в началото с лъжица, а после с ръка, омесете маслено тесто, като не го месите твърде дълго. Трябва да оформите незалепваща се топка маслено тесто.
Разделете тестото на две части и от всяка част върху набрашнена повърхност разточете кора с дебелина около 2 см, от която да изрежете кифличките, в предпочитани от вас форми (може и със стъклена чаша). Съберете остатъка от тестото, оформете на топка и отново разточете и изрежете кифличките. Повтаряйте процедурата докато направите цялото тесто.
Поставете кифличките в тава, покрита с хартия за печене, и изпечете за 13 – 15 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. Ако предпочитате по-меки кифлички ги завийте все още топли в кърпа, а после приберете в плик, а ако обичате хрупкави кифлички и бисквити, охладете вашите върху решетка.
Можете да консумирате просто така, топли или охладени или да ги обогатите с крема сирене/скир и сладко.
Бон апети!
Коментари