Принципът на действие на изкуствените подсладители е много прост – придават сладост на храните и напитките, без обаче да увеличават тяхната калорийна стойност. Второто е и най-голямото им предимство пред обикновената захар. Въпросът тук е на каква цена идва това предимство. А отговорът е, че подслаждащият ефект на тези продукти може да се дължи на потенциално опасни вещества.
Недобре проученият дългосрочен ефект на изкуствените подсладители е причина тяхната консумация да се препоръчва само в умерени дози и с тях да не се злоупотребява. Те се посочват като ефикасни и по-безопасни заместители на бялата захар при диабетици и хора със затлъстяване или метаболитен синдром. В замяна на това те може да създадат усложнение при хора с автоимунни и чревни заболявания като болестта на Крон и др.
Предимствата
Основната причина изкуствените подсладители да се ползват вместо захар е ниската им калоричност. Това е много голямо предимство за хората, които търсят:
* По успешен контрол над кръвната захар и диабета;
*Нормализиране на теглото – едновременно превенция на затлъстяването и по-лесно отслабване при засилено изгаряне на калории;
Недостатъците
Тези продукти имат и свои откровени недостатъци, а най-лошият сред тях е това, че дългосрочното им действие все още не е добре проучено и не може да се каже, че са напълно безопасни. Сред установените им недостатъци може да се споменат:
*Заблуждават вкусовите рецептори - подсладителите се извличат основно от растения и са многократно по-сладки от захарта. Изложени на действието им за дълго време, вкусовите ни рецептори може да загубят чувствителността си към обикновената захар и захарите, съдържащи се естествено в плодовете например;
*Влияят негативно на стомашно-чревния тракт – бидейки много сладки, изкуствените подсладители заблуждават стомаха и червата, че в тях попада калоричен продукт и се изисква отделяне на специални ензими за усвояването му. В действителност, липсата на калории в тези продукти не позволява ензимите да свършат своята работа.
С времето този ефект отключва каскада от реакции, които забавят метаболизма и може да влошат сигнализацията на организма, отключваща усещането за глад и ситост;
Повечето са извлечени от ГМО суровини – сукталоза, аспартам, еритритол, неотам – всички те се извличат от продукти, които е много вероятно да са генномодифицирани, за да са по-устойчиви на неблагоприятни условия при отглеждането им;
* Крият риск от често преяждане – попадането на сладка храна в устата сигнализира на мозъка, че приемамe калоричен и засищащ продукт и естествената реакция е да приемем по-малко количество от него. Изкуствените подсладители обаче не носят никакъв засищащ ефект. Това засилва апетита ни и може да поемем много по-голямо от реално необходимото ни количество храна;
Ясно е, че колкото и да е вредна обикновената захар, изкуствените подсладители имат и предимства, и недостатъци спрямо нея. Пълното заместване на единия продукт с другия в случая е нежелателно. Каквито и да са личните ви предпочитания, бъдете умерени в приема им.
Коментари