IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
10:32 | 6 декември 2014
Обновен: 02:25 | 25 април 2024

Обичаи и рецепти за Никулден

Никулденски шаран и четири бързи рецепти с риба за празника

По материала работи: manager
Обичаи и рецепти за Никулден

Когато шестима братя светци си поделяли света, на Св. Николай се паднали водите, затова той е надарен със силата да контролира морето, да спира ветровете или да усилва ураганите, когато се ядоса.

Ето някои любопитни обичаи и рецепти за Никулден:

На Никулден се яде риба, най-добре шаран. Шаранът е смятан за помощник на Св. Николай, защото веднъж му помогнал в беда. Легендата разказва, че Св. Николай бил застигнат от буря и на дъното на лодката се появила дупка. Тогава Св. Николай бръкнал във водата и извадил един шаран, с който запушил дупката.

На 6-ти декември освен риба на трапезата има обредни хлябове и постни ястия. Масата не се вдига цял ден, а от обредните хлябове се дават късове на съседите, за да се запазят добрите отношения и да се множи богатството.

На Никулден не се плава в открито море. Първата хваната риба на 6-ти декември трябва да се изяде от рибарите.

След празничната вечеря костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в течаща вода, за да бъдат всички членове на семейството здрави през цялата година. Запазва се само костта от главата на рибата, тъй като се приема, че има формата на кръст. Хората вярват, че костта е лековита, затова се пришива към шапката на новороденото, за да го пази от зли очи и болести.

Никулденски шаран

Продукти:

около 1,5 - 2 кг шаран
сол
черен пипер
лимон
1 чаша орехови ядки
150г гъби
магданоз
150мл бяло вино
2-3 глави лук
2-3 лъжици растително масло

Начин на приготвяне:

Почистен и измит, шаранът се поръсва със сол, черен пипер и лимонов сок.
За плънката лукът се нарязва на филийки и се задушава в олиото, но не бива да се зачервява.
Прибавят се нарязаните на дребно орехови ядки, магданозът, нарязани на ситно гъбите и парченца лимон, черен пипер.
Шаранът се напълва с приготвената смес и се зашива или забожда с клечки.
Поставя се в тавичка, полива се с бялото вино и се покрива с парчета лимон.
Ако е останала плънка, се разпределя около шарана.
Пече се.
Може да се сервира и топъл, и студен.
Друг начин на приготвяне е шаранът, напълнен по същия начин, да се завие във втасало сурово тесто, като му се придаде формата на рибата.
Отгоре се намазва с масло.

4 бързи рецепти с риба за празника:

Печена риба в пергаментова хартия

Необходими продукти: 1кг риба, един лимон, няколко зърна черен пипер, сол на вкус, 2-3с.л. олио или зехтин

Начин на приготвяне: Рибата се измива, почиства и посолява отвътре и отвън. Вътре се слагат черният пипер и няколко резена лимон. Рибата се намазва с олио или зехтин и се увива в пергаментова хартия (ако нямате, може и във фолио). Пече се на 180 градуса в продължение на 25-30мин.

За да разберете дали рибата е готова, погледнете й очите – трябва да са бели. Тогава може да я вадите от фурната.

Риба с домати на фурна

Необходими продукти: 1кг скумрия, 2 глави лук, 4-5 домата, дафинов лист, черен пипер, сол, 2-3с.л. олио или зехтин

Начин на приготвяне: Рибата се измива, почиства и нарязва на парчета. Парчетата се нареждат в предварително намазана с олио тава. Отгоре се сипват нарязаните на ситно глави лук и накълцаните на кубчета домати. Ястието се посипва с малко олио или зехтин и се слагат подправките. Всичко се разбърква и се слага във фурната на 180 градуса. Пече се до готовност.

 

 

Сьомга на грил тиган

Необходими продукти: филе от сьомга или бяла риба (500-600г за 2 порции), 2 лимона, сол, черен пипер

Начина на приготвяне: Филетата се накисват в сока от двата лимона, поръсват се със сол и черен пипер и се оставят така за 5-10мин. След това се нареждат в предварително нагрятия грил тиган. Обръщат се на 2-3 пъти и се пекат, докато станат готови. По желание може да ги поднесете с млечен сос или сос от сметана и бяло вино.

 

 

Традиционен пълнен шаран

Необходими продукти: 2кг шаран, 2 домата, 2 малки глави лук, 1ч.ч. Счукани орехови ядки, магданоз, черен пипер, сол

Начин на приготвяне: В тиган задушаване на ситно нарязания лук, добавяме накълцаните домати, ситно нарязания магданоз, ядките и черния пипер. Всичко се разбърква и поръсва със сол. С получената плънка се пълни шарана. Отворът се зашива, за да не излиза плънката. Рибата се поставя в намазана с мазнина тава. Отгоре се сипва 1с.л. олио или зехтин и малко вода. Пече се във фурна на 180 градуса до готовност.

Коментари

Новини Варна