IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
08:19 | 7 декември 2014
Обновен: 08:39 | 18 май 2024

73 години от нападението над Пърл Харбър

Япония напада базата и с това САЩ са въвлечени във Втората световна война

По материала работи: Лиляна Трънкова
73 години от нападението над Пърл Харбър

Японски бойни самолети бомбардират кораби на американския Тихоокеански флот в Пърл Харбър, Хавайските острови, като унищожават голяма част от корабите и самолетите. С това започва Тихоокеанската кампания. Президентът Рузвелт определя 7 декември с фразата: “Дата, която завинаги ще остане белязана от позора”.
Пърл Харбър (Pearl Harbor) е американска военноморска база, създадена в началото на XX в., разположена на южния бряг на остров Оаху, на 10 км западно от Хонолулу. На 7 декември 1941 г. Япония напада базата и с това САЩ са въвлечени във Втората световна война.
Към 7 декември 1941 г. в Пърл Xарбър се намират основните сили на Тихоокеанския флот на САЩ, които включват 45 морски съда, 5 подводници, 9 минни заграждения и 24 спомагателни съда. Базата разполага с 394 самолета. Японското морско командване, подробно информирано за дислокацията на американските кораби в базата и за разположението на средствата за отбрана, разработва план за внезапно нападение. На 29 ноември 1941 г. японското авионосно съединение под командването на адмирал Ямамото Усироку излиза от залива Хитокапу (Курилските острови) и на 7 декември достига в район от 350 до 500 км северно от остров Оаху. В близост се намират около 20 японски подводници. В продължение на 2 часа японски самолети нанасят ред последователни удари по американските кораби, летището и бреговата батарея. Боеготовността на базата е недостатъчна, противовъздушната отбрана е неорганизирана, корабите и авиацията не са в готовност. В резултат на операцията са потопени 7 кораба, повредени са 8 кораба, унищожени са 188 самолета. Загиват повече от 3 000 души. Загубите на японския флот възлизат на 21 самолета и 5 малки подводни лодки. На 8 декември 1941 г. САЩ и Великобритания обявяват война на Япония, с което Втората световна война достига акваторията на Тихия океан.

 

Коментари

Новини Варна