IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
20:30 | 8 декември 2014
Обновен: 02:56 | 27 април 2024

Обещаха на Борис Гуджунов максималната пенсия от 700 лв.

До края на декември ще бъдат гласувани парите за певеца

По материала работи: Борис Проданов
Обещаха на Борис Гуджунов максималната пенсия от 700 лв.

"Аз съм загубил всякаква надежда! Въпреки че пеех в песента "Надежда". Аз загивам, това е".


Това бяха думите на големия певец Борис Гуджунов преди дни.


Много артисти решиха да помогнат финансово на певеца, който е тежко болен и получава единствено пенсия за инвалидност от 220 лв., но не и такава за прослужени години. Социалистическата Концертна дирекция не му е отчитала удръжките и осигуровките от хонорари.


Сега ще бъде създаден фонд на името на изпълнителя. Част от приходите от концерти, които ще се провеждат в зала 1 на НДК, ще отиват за фонд Борис Гуджунов.


Министърът на културата обеща в телевизионно интервю, че от началото на идната година, Борис Гуджунов да получи максималната пенсия от 700 лв., за заслуги в областта на културата.


"Нали се сещате като интелигентни хора, че тази пенсия не е в джоба ми, не бъркам и не я давам веднага, трябват законови промени. Назначил съм ведомствена комисия, до края на декември трябва да бъде приетo", посочи министърът на културата Вежди Рашидов.


Освен Гуджунов, в същата ситуация са и други изпълнители от същото поколение. Една от тях е Стефка Берова, с инвалидна пенсия от 205 лв.


„Ей, приятели, чувате ли ме? Това за първи път го казвам, никога не съм се оплаквала. Ние не искаме милостиня. Дайте ни това, което държавата взе от нас. Искаме си реципрочната пенсия. 11 концерта на ден", казва тя.


Предстоят промени в закона за награждаване на хора с особени заслуги към българската държава. Така от 2015 г. всички естрадни изпълнители ще имат и пенсия за прослужено време.


„Стига вече да говорят в бъдеще време. Ще бъде, ще направим. Не вярвам! Г-н Рашидов, не вярвам", откровена е Стефка Беровал

Коментари

Новини Варна