Няма как на човек, дори и когато е мотивиран да спазва най-строг режим на хранене, да не му се дояде нещо сладичко. Особено голямо е изкушението, когато в семейството или на работа има празничен повод. Предлагаме ви рецептата за една изключително вкусна торта, подходяща за хора, които спазват режимно хранене или за вегани.
Необходими продукти:
За блата:
100 гр. орехи
100 гр. кашу
2 с.л. какао
10 сочни обезкостени фурми
10 сушени смокини
2 шепи червени боровинки
1 ч.л. ванилов екстракт
За крема:
3-4 с.л. агар-агар (Агар-агар представлява полизахарид, извлечен от червени и кафяви водорасли. Особено популярен сред вегетарианците, агар-агар се използва основно като растителна алтернатива на желатина. Подходящ е за приготвяне на желета, мусове, пудинги и други десерти или за сгъстяване на сосове. Продава се в големите хипермаркети и в био магазините)
4 банана
нектар от агаве на вкус
кокосово брашно (може и кокосови стърготини) по преценка за плътност
1,5 кг. тиква
400 гр. ягоди
Начин на приготвяне:
Смелете всички продукти за блата в чопър до хомогенност.
Застелете дъното на разглабяща се форма за торта с хартия за печене.
Разпределете лепкавата ядкова смес по дъното и притискайте, за да се получи стегнат блат.
Приберете в хладилника докато приготвяте крема.
Разтворете агар-агара според указанията на опаковката.
Пасирайте бананите заедно с малко кокосово брашно и няколко лъжици нектар от агаве (на вкус) до получаване на хомогенна смес.
Разделете агар-агара на 3 равни части и сипете една от частите при пасираните банани. Пасирайте отново до хомогенност.
Изсипете банановия слой върху вече стегналия се ядков блат и оставете за около час да се стегне. След това върху банановия слой изсипете следващия слой (виж следващата стъпка).
Задушете и пасирайте тиквата. Изцедете добре от излишната вода, добавете агаве на вкус и малко кокосово брашно за плътност.
Добавете втората третинка от агар-агара и разбъркайте добре. Изсипете върху вече стегналия се бананов слой. Оставете за час и след това изсипете отгоре последния слой (виж следващата стъпка).
Пасирайте ягодите с малко агаве и кокосово брашно. Добавете последната част от агар-агара и разбъркайте добре. Изсипете върху тиквения слой и приберете в хладилника за поне 4-5 часа.
Забележка:
Дръжте тортата на студено като, ако желаете да е по-стегната, може от време на време да я прибирате в камерата за около 15 минути.
от foodieboulevard.com
Коментари