IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
10:14 | 17 декември 2014
Обновен: 22:14 | 11 май 2024

Как да отслабнете бързо, преди Нова година

Основни грешки, които правим в опити да се поберем в любимата рокля за новогодишното парти

По материала работи: manager
Как да отслабнете бързо, преди Нова година

“Газета.Ru”публикува анализ на тема: “Възможно ли е да отслабнете бързо преди Нова година” и то така, че да се поберете в любимата вечерна рокля, без да хапчета и вредни експресни диети.

Преди Нова година жените имат свои грижи. И те не са основно около закупуването на подаръци, празничното меню и други домакински задължения. Основен приоритет за дамите се оказва идеята някак си да успеят да се напъхат в новата официална рокля, която по неизвестни причини се оказва доста тясна. В този период на годината едни от най-използваните ключови думи в интернет са "отслабнете бързо", а след това започват  мъките с грейпфрут диета, айрян диета, мистериозна диета "6 венчелистчета" и десетки други!

Внимателното вглеждане обаче показва, че основата на всичкото това разнообразие на диети се базира на две прости идеи: всичко е или моно-диета, в която можете да имате само едно нещо (и това няма значение какво е, краставици или елда) или много строга диета при условие, че през деня ще поемете не повече от 500 калории. И тогава ние плюем на всичко и започваме да пием хапчета или гладуваме една седмица преди Коледа.

Разбира се отслабваме. Само едно нещо: след като в новогодишното парти атакуваме картофките, пържолките и майонезата, загубеното тегло се връща в пълен размер. Така беше и миналата година. Помните ли?

И за да не се повтарят отново мъките, ето какво трябва да избягвате, когато се опитвате да отслабнете бързо:

1. Моно-диети или диети, които осигуряват рязко ограничение на броя на калориите.
Консумирането на ден на не повече от 500 калории означава, че можете да приемате не повече от 1 варено яйце и 100 грама обезмаслено кисело мляко. Разбира се вие със сигурност ще отслабнете. Но първо със сигурност ще се измъчите и няма да усетите коледното настроение и на второ място това може да навреди сериозно на вашето здраве. Проблемът е, че при подобно гладуване не топите мазнини, а мускулна маса, поради което се получава дисбаланс в съотношението на мазнини и мускули и се повишава риска от развитие на метаболитен синдром (като води до диабет). Когато се върнете към обичайното си хранене непременно ще натрупате повече мазнини, отколкото мускулна маса.

2. Хранителни добавки за отслабване
Таблетките и капсулите, за които производителите обещават моментален ефект без диета и физически упражнения са  капан за мързеливите. Изглежда лесно и просто, като магия, гълташ хапчето и отслабваш. Но тук става интересно. Питали ли сте се някога, как действат тези медикаменти. Действат директно върху мозъка, като намаляват усещането за глад или забавят усвояването на мазнините в червата или набъбват в стомаха, създавайки усещане за ситост. По същия начин действат и много стимуланти, които са в списъка на забранените вещества, защото могат да увредят сериозно мозъка на човека. Когато спрете да ги пиете йо-йо ефекта е гарантиран.

3. Детоксикация и други видове прочистване на организма.
В действителност тялото ни редовно само извършва необходимата детоксикация. При използване на допълнителни стимули за детоксикация, катопиене на литри зелен чай, шейкове или лимонов сок, смесен със зехтин, ние всъщност поемаме допълнителен диуретик, ойто води до обезводняване на организма. Не топим мазнини, а губим течности. Дехидратацията и електролитният дисбаланс причиняват слабост и смущения на сърцето, а това не е целта на занятието, нали?

4. Прекомерни упражнения
Когато се казва, че не можете да отслабнете без упражнения, това е вярно. Все пак, това не означава, че ще трябва да тренирате седем пъти седмично в продължение на три часа. Прекалено голямата физическата активност ще доведе до изтощение, дехидратация и електролитен дисбаланс и в допълнение, можете също така да доведе до неприятен психологически ефект: спорта да се превърне за вас в наказание за това, че ядете твърде много, и от там да доведе до неврозна анорексия. Както във всички нещаважно е да бъдем умерени.

Съветите на експертите:

Наталия Нефедова, диетолог, възпитаник на Human Nutrition Canada McGill University:

Не вреди на здравето за две седмици да свалите 2-3 и половина килограма. За да направите това, не забравяйте няколко важни неща:

1. Увеличете количеството на фибри в храната, яжте повече плодове и зеленчуци.
2. Простите въглехидрати заменете със сложни, или по-простичко: откажете се от бонбоните и сладкишите, а белият хляб заменете с пълнозърнест.
3. Намалете порциите - това трябва да се направи, за да не се мъчите да броите калории, но в същото време ще намалите приема на калории.
4. Преди всяко хранене се пиите чаша вода: тя ще запълни стомаха, и вие ще ядете по-малко.
5. Откажете се от алкохола. Бъдете търпеливи до Нова година! Алкохолът е източник на излишни калории.
6. Избягвайте сладки напитки. Това - също са допълнителни калории. 
7. Яжте пикантни храни и не се страхувайте да пиете черно кафе без захар - това ще ускори метаболизма ви.
8. Спортувайте. От физическите упражнения можете и да качите килограми, защото се увеличава мускулната маса, но талията става по-тънка. Когато мускулите са отпуснати, тялото изглежда по-хлабаво и обемни. Когато се стегнат мускулите, този обем ще изчезне.

Коментари

Новини Варна