IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
10:19 | 8 август 2018
Обновен: 05:41 | 15 май 2024

Кувейт – перлата на Персийския залив

Държавата без данъци и алкохол, земята на мъже в бели одежди и жени без лица

По материала работи: Пламен Янков
Кувейт – перлата на Персийския залив

Емирство Кувейт е малка държава в Югозападна Азия, разположена в най-северната част на Арабския полуостров на брега на Персийския залив. Името произлиза от арабски и означава „крепост, построена близко до вода". Населението ѝ е 4.2 милиона души. Кувейт е значим производител на петрол и член на ОПЕК, притежаващ шестия по големина петролен запас в света и е една от най-богатите страни в света по запаси на петрол на глава от населението. Нефтените находища са открити през 1938 г., когато страната е още британски протекторат. Нефтът и нефтените продукти заемат около 95% от експортните приходи и 80% от държавните приходи. От 1946 до 1982 г. държавата се подлага на мащабна модернизация. 

 


 

Кувейтският динар е в топ 10 на най-скъпите по стойност валути в света. Кувейт е високо в класацията за равенство между половете по региони, защото притежава най-високия ранг за региона. В богатото на петрол емирство е съвсем естествено минералната вода да е 3 пъти по-скъпа от бензина.

 


 

По тези географски ширини живеят приказно богати хора. 

 

 

Градовете са огромни, къщите са големи, а всичко тъне в светлина. Чужденците са индийци, филипинци, пакистанци, които играят ролята на прислужници срещу 100-150 динара. Истинските кувейтци работят предимно в администрацията и изкарват по 800-900 динара. Факт е обаче, че и "средната класа" в Кувейт живее добре, но това се дължи не на заплатите, а на грижите, които полага богатата държава за поданиците на емира.

 


 

Когато се заженят, младите получават моментално кредит от 70 000 динара (над 250 000 долара!), с които трябва да си построят къща. Кувейтската къща по правило наподобява малка, кинозала във формата на куб, който е боядисан в бяло или розово. На върха на сградата задължително има няколко огромни резервоара за вода - точно като в Албания. Само чужденците живеят в блокове. 

 

МОДЕРНА арабска приказка.
 

 

Когато младото семейство се сдобие с първото си дете, държавата опрощава заема: напълно - ако е момче, и 50 на сто - ако е момиче. Семейството моментално получава право на втори заем - за кола.

 

ЗЕМЯТА НА МЪЖЕ в бели одежди и жени без лица.
 

 

Освен суперизгодни заеми, емирството осигурява и други екстри за жителите си. Кувейтците не плащат данъци. След еднократна такса от 100 долара, разговорите по телефона са безплатни, токът за огромните къщи не излиза повече от 25 български лева, а едноминутен диалог по GSM е около 30 стотинки. В Кувейт скъпа е само минералната вода. 3 пъти по-скъпа от бензина. 

 

В ЗАВЕДЕНИЯТА ИМА ПРЕДИМНО МЪЖЕ. Въпреки че алкохол е арабска дума, употребата му е абсолютно забранена.

 


 

Кувейт е силно религиозна страна, в която животът замира, когато настане време за поредната молитва. Петък се почива, защото е ден за голямата петъчна молитва. Министерството на религията е една от възловите институции в страната. Кувейт е по-либерален в религиозно отношение, отколкото други арабски страни. Компютри има навсякъде. Преди 3-4 години тук за първи път се появили т. нар. интернет кафенета. Сега този бизнес отмира, защото всеки местен жител вече си има PC с акаунт. 

 

 

Освен мъжете с дълги бели рокли и бурнуси на главите и жените без лица, забележителност на Кувейт е липсата на алкохол. 

 


 

Въпреки че алкохол е арабска дума, употребата му е абсолютно забранена. Ако спипат чужденец, че внася пиене в страната - вземат му го или го чупят в багажа му. Ако спипат местен, че пие - затварят го. От няколко години се пие безалкохолна бира.

 


 

Друга забележителност на Ел Кувейт са пазарите. От които рибният и градският са най-колоритни. Десетки магазинчета продават 24-каратово злато. Улични дилъри разменят долари, марки, франкове, лири и всички видове валути от Залива. 
И да ви е дошло на езика спонтанното самопожелание – „Ех, да можех да отида да живея в Кувейт“, нека ви припомня: Дори и тепърва да отидете и заживеете там, вие ще сте обслужващ персонал и няма да се ползвате от благините на туземците.

 

СЕМЕЙСТВО излиза от мол-а

 

ВРЕМЕ за молитва.

 

 


Материала подготви Ели Маринова

Коментари

Новини Варна