IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
10:17 | 24 октомври 2018
Обновен: 12:21 | 27 април 2024

Учени откриха микропластика в човешкия организъм

Експериментите показват, че пластмасите навлизат в червата и причиняват възпалителни процеси

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Deutsche Welle

Австрийски  учени  откриха микропластични фрагменти в човешкото тяло. Откритието предполага, че изкуственият материал навлиза в храносмилателната система, причинявайки възникването на различни заболявания, съобщава Daily Telegraph.
 
 
Изследователи от Австрийската агенция по околна среда в сътрудничество с учени от Виенския университет са анализирали проби на доброволци от осем страни. Резултатите показват, че във всяка една пробва се съдържат микрочастици от девет различни типа пластмаса. Това са предимно остатъци от полипропилен и полиетилен терефталат (PET) - материали, използвани за производство на опаковки (торби, бутилки и контейнери за храни). 
 
 
Както отбелязва вестникът, всички участници в експеримента трябваше да водят специални дневници за храна, които посочват набор от храни, изядени от тях през деня. След като проучиха записите, биолозите стигнаха до заключението, че всички теми консумират храна, опакована в пластмасови съдове, или пият вода от пластмасови бутилки. В допълнение, шест от осем души са яли морска риба, която на свой ред също често поглъща пластмасови частици.
 
 
"Това е първото проучване от този вид, което потвърждава, че пластмасите в крайна сметка се стичат в червата", казва Филип Швабъл, професор във Виенския университет. Според него откритието е от особено значение за превенцията на заболявания на стомашно-чревния тракт.
 
 
Според експертите микропластичните частици оказват отрицателно въздействие върху човешките имунни и ендокринни системи, провокират развитието на различни възпаления и допринасят за натрупването в тялото на опасни химикали, включително живак и пестициди. Освен това те могат да причинят сериозно увреждане на репродуктивната функция.
 
 
Терминът "микропластика" е въведен през 2004 г. от британския биолог Ричард Томпсън. Веднъж  попаднала във водата, пластмасата бързо поглъща токсичните вещества и става опасна за околните същества. Според международната екологична организация Greenpeace, пластмасата съставлява повече от 80% от отпадъците в океаните, а повече от 1 милион морски птици и стотици хиляди животни умират от съдържащите се в тях токсини.
 
 
Източник: ИТАР-ТАСС
 
Превел: Андрей Андреев

Коментари

Новини Варна