IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
08:44 | 26 ноември 2018
Обновен: 22:20 | 2 юни 2025

7 храни, които са по-полезни, консумирани заедно

Вижте кои са те

По материала работи: Пламен Янков
7 храни, които са по-полезни, консумирани заедно

Всеки има своите вкусове и предпочитания за съчетаване на храните. Оказва се, има комбинации от продукти, които не само са вкусни, но и много по-полезни за тялото. Вижте 7 от тях.


За намаляване риска от рак – Ябълки и малини


Според изследване публикувано в Journal of Nutrition, антиоксидантната елагична киселина (съдържаща се в малините, наровете, орехите и боровинките) подобрява способността на кверцетина (антиоксидант в ябълките, гроздето, лука и елдата), да унищожава раковите клетки. Изследователите са открили, че тези биохимикали често работят по-добре по двойки или групи.


За здраво сърце – Юфка soba и броколи


Високите нива на холестерола крият риск от сърдечни заболявания. Антиоксидантите са тези, които могат да ни помогнат да намалим този риск. Рутин е антиоксидант, който се съдържа в елдата, а японската юфка soba е направена от елда.


Заедно с важния витамин С, който се съдържа в броколи, домати, цитрусови плодове, работят синергично, за да възпрепятстват окисляването на холестерола и натрупването му като плаки в кръвоносните съдове.


За повече енергия през целия ден – Нахут и лук


Серните съединения в лука, чесъна и праза, могат да ви помогнат да абсорбирате повече желязо и цинк от зърнените и бобови растения, включително и от нахут. Желязото е микроелемент, който участва в транспортирането на кислорода в организма, а дефицитът му се свързва с умора.


За намаляване на възпалението – Тофу и люти чушки „Халапеньо“


Генистеинът, който е полифенол намиращ се в соята и капсаицинът (антиоксидант, който придава пикантния вкус на чушките) спомагат за намаляване на възпаленията в тялото. Хроничното възпаление в организма е известно като рисков фактор за сърдечни заболявания и рак. Капсаицинът също така помага за понижаване на кръвното налягане и подобряване на метаболизма.


За да си осигурите повече антиоксиданти – Зелен чай и лимонов сок


Катехините са мощни антиоксиданти, които се съдържат в зеления чай. Според редица проучвания, консумация на една чаша на ден зелен чай, значително намалява риска от рак и сърдечни проблеми. Добавянето на малко пресен лимонов сок, допълнително увеличава действието на напитката върху здравето.


За да намалите неразположенията свързани с предменструалния синдром – Сьомга и сусамени семена


Ако не обичате сьомга, може да я замените с по-мазна риба като скумрия, но не забравяйте към рибното си меню да добавите сусамово семе. Двете храни ще ви осигурят витамин D и калций, което може да помогне да намалите неразположенията на предменструалния синдром с 30-40%. 


За повече енергия след тренировка – Кисело мляко и банани


По време на физическа активност се „изгаря“ глюкоза. След спорт са възможни спадове на кръвната захар, ето защо се нуждаете от нещо, което да предотврати хипогликемичната атака. Комбинирайте банан и кисело мляко, за да възстановите нивата на кръвната захар, да се заситите и да имате повече енергия.


Az-Jenata 


Ползите от червеното вино

Коментари

Новини Варна