Варна °
fallback
Живот
10:40 | 6 декември 2018
Обновен: 17:40 | 22 май 2025

Пълнен шаран с орехи и стафиди за Никулден

Честит празник!

По материала работи: Слав Велев

Продукти:

1 шаран (около 800 г)

3 големи глави лук, нарязани на едро

4-5 скилидки чесън на филийки

150 г светли и тъмни стафиди, накиснати в гореща вода

200 г орехи

200 г гъби, нарязани на ситно

4-5 с.л. доматено пюре

1 ч.ч. вода

олио

девесил

дафинов лист

черен пипер

сол

 

Приготвяне:

Почистете добре шарана, посолете го отвътре и отвън и след това го оставете за около час да престои. През това време пригответе плънката, като задушите лука и чесъна с малко олио. Отцедете стафидите и ги добавете при лука и чесъна, заедно с гъбите. След около 5 минути добавете доматеното пюре, дафиновия лист, девесила, черния пипер и солта. Накрая сложете едро счуканите орехи. След 5 минути махнете плънката от котлона. Напълнете шарана и го зашийте. Поставете рибата в тава, а отстрани разпределете останалата плънка и сипете 1 ч. ч. вода. Покрийте с фолио и печете в предварително загрята фурна на 200°C (180 °C с вентилатор). След около 60 минути махнете фолиото и запечете шарана за около още 20 минути.

 

Снимка и рецепта: Анатолий Попов

 

az-jenata.bg

Четете още: Уволниха учителка, казала на учениците, че Дядо Коледа не съществува

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback