Варна °
fallback
Живот
19:08 | 21 декември 2018
Обновен: 04:36 | 8 юни 2025

6 ползи от дюлята в сезона на вирусите

Избягвайте обаче зелените и неузрели плодове

По материала работи: Ставри Таргов

Дюлята е плод, съдържащ доза хранителни вещества, важни за здравето на някои органи. Този ароматен плод съдържа витамин А, В, С и минералите мед, калий, селен, калций, фосфор, магнезий, желязо и фибри. Слави се с ниско съдържание на мазнини, но с богатството си от органични съединения и фитонутриенти. Полезните хранителни вещества на плода, го правят изключително полезен.

 

Притежава антивирусни свойства

 

Според изследвания дюлята е плод, богат на антивирусни свойства. Фенолите и антиоксидантите, които притежава тя, имат анти-грипен ефект. Дюлята също помага на тялото да се предпази от алергии, дим и други болестотворни патогени.    

Третира болката в гърлото и кашлицата

 

Сушените семена на дюлята са отлично лекарство за лечение на проблеми с гърлото като дрезгавост, болки и други подобни състояния. Те са много ефективни и за кашлица, когато се сварят под формата на чай.  

Помага за контрола на алергичните реакции

 

Плодът е добре известен със способността си да управлява алергичните реакции. Когато се прилага върху кожата, може да облекчи кожни проблеми като симптоми на дерматит. Високото съдържание на витамин С спомага за контрола на възпалението и подобряване на външния вид и здравето на кожата.    

Предотвратява рака

 

Високото съдържание на фитонутриенти и фенолни съединения, намерени в дюлята, се считат за ефективни при елиминирането на свободните радикали в организма, които са свързани с мутация на клетки. Благодарение на антиоксидантите, които дюлята притежава, рискът от развитие на различни форми на рак намалява.    

Облекчава симптомите на стомашни неразположения

 

Дюлята е чудесен плод, който облекчава разстроения стомах. Когато се комбинира с мед, дюлята помага за бързото излекуване на диария, колит, чревни проблеми и запек. Сиропът ѝ пък се използва като лек за хемороиди.    

Поддържа кожата

 

Високото съдържание на витамини и антиоксиданти в ароматния плод поддържат здравето на кожата. Антиоксидантите спомагат за намаляване на щетите, причинени от свободните радикали, като намаляват бръчките и предпазват кожата от вредните ултравиолетови лъчи.

 

По отношение на консумацията се препоръчва избягването на зелените и неузрели дюли, тъй като са горчиви и негодни за консумация. Смачканите и преминалите плодове пък нямат аромат, затова и те не се препоръчват. Дюлите са най-свежи до 7 дни от откъсването им.  

Puls.bg

 

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback