Задължителна е содената питка, която се маже с петмез или мед и се раздава за здраве
Содена питка
Необходими продукти:
500г брашно 250г кисело мляко 1 ч. л. сода бикарбонат 1 яйце + 1 жълтък 1 равна супена лъжица сол
Начин на приготвяне:
В половината брашно прибавяте яйцето, млякото и солта. в другата половина – содата. смесват се двете части и се омесва меко тесто. в намазана с масло или олио тава се разстила тестото. намазва се с жълтък, набожда се с вилица и се пече в предварително загрята умерена фурна. когато е готова, веднага щом се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива добре с кърпа, за да остане мекичка.
Вита баница
Когато правите баница е добре брашното да е пресято. В хубавото тесто за баница винаги има няколко капки оцет. Мазнината, с която заливате корите, трябва да поддържате топла. Най-добре ще е, ако мазнината е смесена - олио и мас, масло и олио. Най-крехки стават корите, когато в мазнината има мас. Корите за баницата трябва да са много тънки. Между всяка кора слагайте мазнина. Корите точете с точилка, а за да станат тънки и краищата, дърпайте с ръце.
Необходими продукти:
За тестото 600 грама брашно, 250 грама вода, 1 лъжичка сол, 3 капки оцет, 3 лъжици олио.
За плънката -250 грама масло, 300 грама сирене, 4 яйца, половин чаена чаша кисело мляко, 1 бакпулвер.
За намазване - 1 яйце.
Начин на приготвяне:
Брашното изсипете в дълбок съд и направете в средата кладенче. В него поставете останалите продукти за тестото и омесете гладко тесто. Разделете на еднакви топчета, намажете ги с олио, покрийте ги с влажна кърпа и оставете да престоят около 15 минути. След това всяка топка разточете на тънка кора. Краищата, които са останали по-дебели, разтеглете с ръце. Пригответе плънка от сиренето, яйцата, киселото мляко и бакпулвера. Разбъркайте много добре. Маслото стопете на котлона. Разточената кора поръсете с разтопеното масло и в единия й край сложете от плънката. Навийте кората и я сложете в средата на тавата, навита като охлюв. С останалите кори постъпете по същия начин. Всяка следваща кора навивайте около предишната, докато се напълни тавата. Баницата намажете отгоре с разбито яйце и печете на умерена фурна. Изпечената до златисто баница поръсете леко с вода и завийте с кърпа. Така баницата ще стане мека.
Нарежете на парчета и сервирайте топла.
Пълнена кокошка
Необходими продукти:
1 кокошка,
3 кафени чаши булгур,
1 кафена чаша олио,
1 кисела зелка,
2 супени лъжици червен пипер, черен млян пипер, сол.
Начин на приготвяне:
Изчистената и измита кокошка се посолява, натрива се с червен пипер и се оставя. В това време се приготвя плънката. Измива се булгурът и се сварява за около 15 мин. След това се изцежда от водата. В тиган се слага зелето – нарязано, налива се олиото, прибавя се булгурът, наливат се две кафени чаши вода и се задушава 30 мин. под капак. Кокошката се пълни и зашива. Останалата плънка се слага в глинен гювеч, върху нея – кокошката, наливаме 1 кафена чаша вода и 1 кафена чаша зелев сок, захлупваме с капак и печем около 1,30 часа при температура 200 градуса.