IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Живот
09:12 | 3 февруари 2015
Обновен: 09:47 | 6 май 2024

Днес отбелязваме Зимния Симеоновден

Не изнасяйте нищо от дома си и не хващайте остри предмети, гласи поверието

По материала работи: Златина Добрева
Днес отбелязваме Зимния Симеоновден

На 3 февруари православната църква отбелязва паметта на св. Симеон Богоприемец.
40 дни след раждането на Иисус Христос, Света Богородица донесла Младенеца в Йерусалимския храм, както повелявал Мойсеевият закон, според който всяко първородно от мъжки пол трябва да бъде посвещавано или представяно на Бога 40 дни след раждането.
Симеон Богоприемец бил старец, който вярвал, че не ще умре, преди да види Сина Божий. Той бил един от 70-те преводачи на Библията. На него се паднало да преведе книгата на пророк Исаия. Когато стигнал до глава 7, стих 14, той видял написано следното: Девица ще зачене и ще роди син! Симеон решил, че става дума за някаква грешка, когато Ангел Господен му се явил и казал "Писането е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш, докато не видиш с очите си изпълнението на тези думи!"

Днес отбелязваме Зимния Симеоновден. Неговото лятно съответствие е на 1 септември. Празник имат всички с имената: Симеон (означава изслушващ), Симеона, Симо, Симон, Симона, Симян, Мона, Мончо.

Повсеместна сред българите е представата за Зимния Симеон като един от най-тежките, най-лошите дни в годината – “хаталия, “нишанлия”ден. Бременните и младите жени трябва да спазват забрана - да не работят и особено да не режат или дупчат с нож, ножица, секира, игла каквото и да било, дори хляб, дърва за огрев или конци за шиене. Спазва се отново строго полово табу. Този комплекс от забрани почива на вярването, че новородените ще бъдат “симьосани”, т.е. ще се родят белязани с някакъв недъг. В Пловдивско на този ден майките изпичат и раздават питки с мед, за да държат далеч от децата си Баба Шарка. В Добричко пък стопанките “симьосват” смоците и гущерите – връзват на три кола по един парцал, подпират ги върху три главни и секат с брадва, като така символично посичат влечугите.
По това какъв човек първи ще дойде в къщата се гадае какъв добитък ще се роди - мъжки или женски.Този ден се смята за един от най-лошите в годината. Някъде го наричат Симеон Бележник, защото белязва хората, оставя им рани и белези. Затова и поверието гласи, че не трябва да се хваща остър предмет.
Трети февруари е третият вълчи празник, тогава не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците и да не нападат стадата.
Традицията повелява на този ден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не "излезе берекетът от дома".

Коментари

Новини Варна