IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
17:31 | 8 февруари 2015
Обновен: 06:39 | 6 май 2024

Лувърът събра 1 млн. евро за Тешенската маса

Дървената конструкция на масата е с позлатен бронз и инкрустирани 128 номерирани проби от полускъпоценни камъни

По материала работи: Юлиян Атанасов
Лувърът събра 1 млн. евро за Тешенската маса

Кампанията за набиране на средства, лансирана от Лувъра, за да придобие Тешенската маса - шедьовър на ювелирното изкуство от XVIII век, достигна своята кулминационна точка. Mузеят успя да събере 1 млн. евро, за да задържи в своята национална колекция прочутата Тешенска маса, съобщава сайтът Artprice, цитиран от БГНЕС.
Дарителската кампания на Лувъра започна още през 2010 г., когато музеят успя да спаси прочута картина на Лукас Кранах. Начинанието на институцията продължи през 2011 г., борейки се за реставрацията на две съкровища от Кайро, а през 2012-а - за придобиването на две великолепни статуетки от слонова кост, за които се смяташе, че са изгубени. През 2013 г. в Лувъра се реставрира Нике от Самотраки, а сега от музея отново апелират за щедростта на широката общественост.
Тешенската маса, известна още като маса "Breteuil" или Маса на мира, е единствена по рода си, знаменита със своите виртуозни илюстрации. Тя е окачествена от френската Консултативна комисия за националните богатства като "Национално съкровище" и "творба с особено голяма стойност за културното наследство".
Дървената конструкция на масата е с позлатен бронз и инкрустирани 128 номерирани проби от полускъпоценни камъни, представящи геоложките богатства на Саксония. В нея са представени и 4 порцеланови медальона - алегории на мира.
Книга от 1780 г., съхранявана в чекмедже под масата, идентифицира всеки номериран камък.
С благородния характер на използваните материали, които я превръщат в произведение на ювелирното изкуство, творбата представя възхода и развитието на природните науки през ерата на Просвещението. Тешенската маса майсторски илюстрира светската традиция в декоративната мебел, създавана за прослава на европейските владетели.
От успеха на кампанията, зависеше дали Тешенската маса ще заеме полагащото й се място в отдела за декоративни изкуства на Лувъра.

 

Коментари

Новини Варна