IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
22:11 | 11 февруари 2015
Обновен: 18:24 | 27 април 2024

Химици създадоха супер автомобил

Моделът Quant F вече може да измине 800 км с едно зареждане

По материала работи: Юлиян Атанасов
Химици създадоха супер автомобил


 

Компанията от Лихтенщайн NanoFlowcell AG представи обновена версия на електрическата си суперкола Quant F. Автомобилът, чийто силов агрегат е резултат от изследвания в областта на квантовата химия, ще се появи пред публика на автосалона в Женева през март.
Максималната мощност на четирите електромотора, поставени на всяко колело, е 1090 к.с., което е със 165 к.с. повече от предишната версия на суперколата, носеща името Quant E. Освен това моделът е получил двустепенна автоматична скоростна кутия. Благодарение на нея максималната скорост на Quant F вече превишава 300 км/ч.
Моделът е получил подобрен карбонов монокок, предоставящ повече място в салона, както и активен заден спойлер. Увеличен е също така преходът на колата с едно зареждане – от 600 на 800 км.
Електромоторите на Quant F се зареждат от специална "flow cell" батерия, работеща и като горивна клетка, в която обаче не протича реакция между кислород и водород. Инженерите на компанията използват две йонни течности - една с положителен заряд и една с отрицателен заряд. Те се съхраняват в два резервоара с общ обем от 500 л.
От NanoFlowcell AG твърдят, че екстериорът на Quant F напълно отговаря на всички изисквания за хомологация на автомобила, докато интериорът – на 90%. Компанията планира да проведе краш-тестове на модела си в САЩ и Германия.
За първи път прототипът NanoFlowcell Quant дебютира преди година отново на автосалона в Женева. През лятото автомобилът получи сертификат, който му позволява да се движи по обществените пътища на Европейския съюз.

 

Коментари

Новини Варна