IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
17:59 | 30 юни 2019
Обновен: 00:45 | 19 май 2024

„Дъвката остава в стомаха за 7 години” и още митове и легенди

Някои неща, които са ни казвали родителите, всъщност не са вярни

По материала работи: Пламен Янков
„Дъвката остава в стомаха за 7 години” и още митове и легенди

Всеки е запознат с онези неща, които не трябва да правим. Истории, казани от баби или майки, които те карат да се замислиш преди да свършиш някоя пакост. Дали защото сме били малки, или просто защото имаме прекалено доверие на нашите родители (все пак те са живели по-дълго от нас, трябва да знаят повече), но винаги сме приемали нещата за чиста монета. 

 

Всъщност обаче някои "твърдения", които са използвани за предупреждение, не са такива, каквито ги знаем. И те даже въобще не са истина. Ето някои от тях, представени от tialoto.bg

 

Излизането навън с мокра коса предизвиква настинка

Със сигурност ще го чули поне 10 пъти. Искате да се изкъпете и веднага да излезете навън с приятели, но на вратата стои майка ви, която размахва заплашително пръст. "Трябва да се изсушиш добре, преди да излезеш. Нали не искаш да се разболееш?". 

 

Но д-р Тош, който се занимава с инфекциозни болести, направо размазва на пух и прах това твърдение. Според него, за да се разболеете трябва да сте изложени на "инфекциозни агенти".

 

"Когато излизате навън с мокра коса, няма как да се разболеете", споделя д-р Тош. Той добавя, че просто е неудобно за хората с дълги коси да излизат навън след баня, тъй като мократа коса тежи доста. 

 

Ако откъснеш бял косъм, ще се появят още два на негово място

Когато човек забележи бял косъм на главата си, веднага иска да го премахне. Но повечето стари хора казват, че, ако се опитате да го отстраните, то на негово място ще се появят още два нови. Грешно!

 

Д-р Кралети твърди, че, ако откъснете един бял косъм от главата си, на негово място ще израсте само един нов бял косъм. Появата на такъв косъм означава, че фоликулите ви са спрели да произвеждат меланин - пигмент, който помага на косата да остане в естествения с цвят. Няма как да получите допълнителни сиви косми, ако другите ви фоликули работят нормално.

 

Гледането на телевизия от близко разстояние ще ви развали очите

Всеки родител се опитва да ограничи времето за гледане на телевизия. От друга страна, пък всяко дете иска да гледа колкото се може повече детски. Бъдете спокойни, взирането в екрана няма да ви навреди на зрението. 

 

Според Американската офтамологична академия, седенето в близост до телевизора няма да предизвика слепота. Но може да се получи парене в очите или мрежене, което се дължи на умора в окото. Но тези симптоми се проявяват и като шофирате дълго време, ако сте стресирани или пък, когато седите пред компютъра дълго време. 

 

Ако глътнеш дъвка, тя стои в стомаха 7 години

Ако без да искате глътнете дъвката си, не се паникьосвайте. Тя няма да залепнете по вътрешностите ви и да остане там 7 години. Най-вероятно родителите ви са имали подобни твърдения, с мисълта да ви предпазят от задавяне при евентуално глътване на дъвка. 

 

Макар организмътви да не е достатъчно силен, за да разгради дъвката, тя няма да остане във вас дълго време. Д-р Ганджу, която специализира гастроентропология споделя, че няма от какво да се притеснявате, тъй като дъвката ще премине през храносмилателната ви система сравнително бързо и организмът ви ще я изхвърли много скоро след като сте я погълнали.

 

Влизането във вода след хранене е лошо

Още едно твърдение, което се оказва грешно. Според някои хора, храносмилането отклонява част от кръвообращението от мускулите към стомаха и плуването след хранене може да наруши този процес, което пък води до крампи и евентуално удавяне.

 

Други са предположили, че влизането във басейн или море след хапване, стомахът ви отклонява кръвта от крайниците ви и това затруднява плуването и има риск да се удавите.

 

Но не се притеснявайте - кръвта ви не се отклонява достатъчно, за да предизвика истински риск от фатален край. През 2012-а, Американският червен кръст публикува твърдение, в което се посочва, че яденето преди плуване не предизвиква риск от удавяне и може да се счита за мит. 

Коментари

Новини Варна