IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
20:43 | 24 февруари 2015
Обновен: 00:27 | 2 май 2024

Флуорът във водата вреди на щитовидната жлеза

Флуорът е минерал, който се съдържа във водата и в някои храни, като чая и рибата

По материала работи: Юлиян Атанасов
Флуорът във водата вреди на щитовидната жлеза


Наддаването на тегло и депресията, причинени от хипофункцията на щитовидната жлеза, имат връзка с големите количества флуор във водата за пиене, твърдят учените.
Публикуваното днес проучване установи, че флуорирането на водата над допустимото ниво, е свързано с 30% по-честите случаи на понижена функция на щитовидната жлеза в Англия, съобщи в. "Дейли Мейл".
Откритието накара учените да поискат преразглеждане на политиката за общественото здравеопазване, която в момента насърчава флуорирането на водата, за да защити зъбната хигиена в страната. Флуорът е минерал, който се съдържа във водата и в някои храни, като чая и рибата. Основната полза от него е намаляването на риска от кариеси. В резултат минералът се прибавя в много марки паста за зъби, а в някои области и в питейната вода.
Но учените в Университета в Кент предупреждават, че флуорът може би е виновен за хипофункцията на щитовидната жлеза.
В Англия, около 10% от населението живеят в зони с естествено или изкуствено флуорирана вода с 1 мг. флуор на 1 литър питейна вода. Учените разгледаха нивата на флуор в питейната вода от 2012 г., предоставени от Инспектората за питейна вода. Те изследваха тези нива на флуора заедно със случаите на понижена функция на щитовидната жлеза, регистрирани в 7935 от общо 8020 лекарски кабинети.
След като взели под внимание фактори като женският пол и по-голямата възраст, учените установили връзка между честотата на случаите и количеството флуор в питейната вода. Там, където количеството флуор било над 0.7 мг. на литър, те открили по-висока честота на заболелите, отколкото в зони, в които нивото на флуор е по-ниско.

 

Коментари

Новини Варна