IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
11:41 | 26 февруари 2015
Обновен: 22:01 | 27 април 2024

Кулинарни трикове, които ще ви улеснят много

Съвети към домакинята

По материала работи: Юлиян Атанасов
Кулинарни трикове, които ще ви улеснят много

Тези трикове ще направят готвенето още по-приятно, ще спестите много време, а ще имате вкусно ястие, без да се налага отново да посягате към полуготови храни, пише actualno.com.
Зеленчуци със зелен цвят
За да запазите техния цвят, след като сте преминали към топлинна обработка, сложете 1/2 лъжичка сол във водата.
Бързо белене на чесън
За да обелите по-лесно чесъна, го сложете в микровълновата за 20 секунди. Така ще се обели много по-лесно.
Отваряне на буркани
Ако не разполагате с отварачка, ползвайте гумени ръкавици, което дава повече сцепление. Може да сложите буркан с метална капачка на топлината на котлона. Ще се отвори много по-лесно.
Ориз
В готвенето на ориза също има много тънкости, с които да достигнете желания резултат.
Задължително мийте ориза, докато престане да пуска “млечна” вода, ако не го накисвате предварително.
Ако накисвате, най-добре да е за около 30-60 минути според годишния сезон. През зимата се оставя във вода за час. Така се размеква, по-бързо достига кулинарна готовност, запазват се много повече ценните вещества в него.
За да е пухкав и неразкашкан, съотношението ориз/вода трябва да е 1:1.25. Има и препоръки, че съотношението трябва да бъде 1:2 и 1:3.
Не махайте капака на тенджерата, докато оризът ври на котлона и 10 минути след като вече е готов. Така ще излезе парата, а варенето на ястието ще премине на съвсем друг режим.
Към края на варенето, котлонът трябва да е съвсем слаб. Не добавяте сол, докато варите ориза.
За ризото е много подходящ италианският ориз арборио, за паеля дългозърнестият испански ориз, а за десерти изберете кръглозърнест.
Течен шоколад
Ако по стените на бурканчетата с течен шоколад остава доста голямо количество, сипете топло мляко, затворете и разклатете добре. Вече имате вкусен топъл шоколад.

 

Коментари

Новини Варна