Тези трикове ще направят готвенето още по-приятно, ще спестите много време, а ще имате вкусно ястие, без да се налага отново да посягате към полуготови храни, пише actualno.com.
Зеленчуци със зелен цвят
За да запазите техния цвят, след като сте преминали към топлинна обработка, сложете 1/2 лъжичка сол във водата.
Бързо белене на чесън
За да обелите по-лесно чесъна, го сложете в микровълновата за 20 секунди. Така ще се обели много по-лесно.
Отваряне на буркани
Ако не разполагате с отварачка, ползвайте гумени ръкавици, което дава повече сцепление. Може да сложите буркан с метална капачка на топлината на котлона. Ще се отвори много по-лесно.
Ориз
В готвенето на ориза също има много тънкости, с които да достигнете желания резултат.
Задължително мийте ориза, докато престане да пуска “млечна” вода, ако не го накисвате предварително.
Ако накисвате, най-добре да е за около 30-60 минути според годишния сезон. През зимата се оставя във вода за час. Така се размеква, по-бързо достига кулинарна готовност, запазват се много повече ценните вещества в него.
За да е пухкав и неразкашкан, съотношението ориз/вода трябва да е 1:1.25. Има и препоръки, че съотношението трябва да бъде 1:2 и 1:3.
Не махайте капака на тенджерата, докато оризът ври на котлона и 10 минути след като вече е готов. Така ще излезе парата, а варенето на ястието ще премине на съвсем друг режим.
Към края на варенето, котлонът трябва да е съвсем слаб. Не добавяте сол, докато варите ориза.
За ризото е много подходящ италианският ориз арборио, за паеля дългозърнестият испански ориз, а за десерти изберете кръглозърнест.
Течен шоколад
Ако по стените на бурканчетата с течен шоколад остава доста голямо количество, сипете топло мляко, затворете и разклатете добре. Вече имате вкусен топъл шоколад.

Иновации без граници: Науката среща бизнеса в България
KristinSax разкрива красотата на инструменталната музика в "Частица от теб"
Конкурсът "Маргарита Арнаудова" отново събира млади хореографи
Драгомир Петров срещу мароканец на SENSHI 29: Целта е да съм добър пример за младите
На Земята започнаха силни магнитни бури
Две мощни светкавици удариха повърхността на Луната
Гигантска ударна вълна се разпространява през Млечния път
Опасна ли е за Земята черната дупка Gaia BH1
Нейтън Бендон влиза в битка за респект и слава на SENSHI 29
Левски трепери: ЦСКА се намира в най-добрата си форма
Фондация „Григор Димитров“ стартира национална програма „Образование за здраве“
Ламин Ямал разкри бъдещето си в Барса
Задължителни ястия за Архангеловден
От хип-хоп клубовете в Харлем до подиумите на Висшата мода – историята на streetwear стила
Гледайте Made in EU с участието на Герасим Георгиев – Геро и Иван Бърнев от 21 ноември в кината
Изберете магическо кълбо и вижте какво ви очаква
Когнитивно-комуникативни нарушения: Скритите предизвикателства след травма на мозъка
Как да се справим със запека по време на бременност?
Уреаплазмена инфекция – една от причините за безплодие
Конференция: 15 години заедно за по-добър живот на хората с ревматологични заболявания
Норвежката централна банка запази лихвите без промяна и не очаква скорошно намаление
Иновации без граници: Науката среща бизнеса в България
Лидери пропускат COP30, докато целта за 1,5°C става все по-недостижима
Най-скъпата магистрала в Европа ще бъде безплатна
България има потенциал да се превърне в медицинска дестинация на световно ниво
Джим Къртис се обясни в любов на Дженифър Анистън
Коментари