IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
12:44 | 26 февруари 2015
Обновен: 22:03 | 27 април 2024

Сложиха автомати за презервативи в затвора

Новият закон действа в Калифорния

По материала работи: Юлиян Атанасов
Сложиха автомати за презервативи в затвора


Спорен нов закон беше приет в Калифорния, задължавайки всички затвори в щата да инсталират автомати за презервативи, съобщи в. "Индипендънт", пише БГНЕС. Новият закон разпореди, че в рамките на следващите 5 години Калифорния трябва да започне да разпространява презервативи в около 30 щатски затвора. Затворниците в щатските затвори са по-застрашени от полово предавани болести от останалата част от населението.Има надежда, че новият закон ще намали разпространението на полово предавани болести като СПИН и Хепатит С.
Преди презервативите се вкарваха контрабандно в калифорнийските затвори, тъй като сексът между затворници е незаконен.
Две предишни версии на закона бяха отхвърлени от губернатор Шварценегер и губернатор Браун, преди той да бъде приет.
Презервативите вече са достъпни на затворниците във Върмонт, като женените пандизчии могат да ги използват по време на посещенията на половинките си.
Сан Франциско започна да предоставя презервативи на затворниците през 80-те години на миналия век в опит за борба с епидемията от СПИН. Сега има повече от 10 автомати в градските затвори, които пускат около 2000 кондома месечно.
В градове като Ню Йорк и Вашингтон презервативите са достъпни за затворниците от началото на 90-те години на миналия век.
"Да кажа честно, е безотговорно, че в продължение на десетилетия в затворите мъже и жени, изложени и заразени със СПИН, са били пренебрегвани, като това можеше да се избегне", заяви Рос Миркарими, шерифът на Сан Франциско, който подкрепя закона. Той вярва, че този закон трябва да обхване цяла Америка.
Все пак, не всички са доволни от новия закон, защото той противоречи на закона за секса зад решетките. Противниците му също така се притесняват, че презервативите могат да се използват за вкарване на наркотици в затворите, или, че могат да бъдат пълнени с течности и хвърляни срещу пазачите.

 

Коментари

Новини Варна