IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
17:34 | 8 март 2015
Обновен: 23:19 | 6 май 2024

Макети на възрожденски къщи радват варненци

Авторката Мария Желева използва естествени материали за творбите си

По материала работи: Юлиян Атанасов
Макети на възрожденски къщи радват варненци


Макети на красиви възрожденски къщи „изникнаха“ във Варна. Автор на творбите е Мария Желева. Уникалните творби са подредени в сградата на община Варна.
Занимавам се с това от 3,5 години. Ориентирала съм се изцяло към възрожденската тематика, нямам амбиции за макети в друга област. Това казва пред вестник „Черно море“ Мария Желева.
За някои от къщите на младата жена й се е наложило да отиде намясто и да ги види. За онези, за които нямам достъп, разчитам на снимки, уточнява авторката.


15 нейни творби са част от изложбата. Една от къщите не съществува реално, друга в реалността е рухнала и съм й изработила макет как е изглеждала преди, разкрива Мария.
От 2 до 4 месеца й отнема изработката на един макет. Някои от къщите са по-трудни за направа и съм ги работила 6 месеца, признава Желева. Тя използва естествени материали – дърво и камък. Именно от това са изработени и реалните възрожденски къщи, добавя Мария.
Всяка летвичка и дъскичка по макетите тя обработва ръчно и с много любов. Целта е всичко да изглежда достоверно.


Възрожденските къщи, за съжаление, изчезват, те просто умират, споделя с болка младата жена. Институциите, които трябва да се грижат за тези паметници, се отнасят нехайно, казва с укор Мария Желева.
Тя се надява изкуството й да помогне на хората да не забравят възрожденските къщи и духа, който носят те.
Най-старата къща, която Мария е увековечила с макет, е  Черноморската къща. Тя се намира в Созопол и има 300-годишна история.


Мария Желева казва, че има амбицията да пресъздаде още много къщи - исторически, културни и архитектурни паметници. Авторката мечтае да се намери зала, където макетите да бъдат изложени постоянно.

 

Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна