IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
16:25 | 12 януари 2020
Обновен: 11:47 | 28 март 2024

Японската префектура Окинава - рекордьор по столетници

Средната възраст там е 91 години

По материала работи: Слав Велев
Японската префектура Окинава - рекордьор по столетници

 

Японската префектура Окинава поставя рекорди за най-много живи столетници. Най-южната японска префектура е съставена от 160 острова, намиращисе в Източнокитайско море. Климатът е субтропичен.

 

Тези острови крият най-големия брой столетници в света - цели 76 на 100 хил. жители население.

 

 

Пред ВВС тайната на дългия си живот разкрива Емико - преди да стане главен готвач, тя е работила като диетолог. Тя живее в Огими - село с население от 3000 жители, известно с рекордния си брой столетници.

 

Следвайки рецептите на старейшините си, Емико създава меню за дълголетие, основано на сезонните зеленчуци.

 

"Готвим това, което отглеждаме в зеленчуковата градина, а на клиентите се сервира веднага. Нашият начин на живот се базира на това зеленчуковата градина и кухнята да са много тясно свързани, а храната да бъде свежа", казва Емико.

 

Средната възраст там е 91 години.

 

Друга част от столетниците все още води активен начин на живот - все още работят като танцьори, произвеждат тофу, ръководят различни асоциации.

 

"Не се опитваме да живеем максимално дълго, то се случва естествено. Всички се събираме, смеем се и плачем заедно. Това е хубавото. Това е, което има значение", казват местните.

 

Другата тайна на острова е скрита в особен сорт лимон, наречен шикуваса. Именно градът на дълголетниците - Огими, е най-големият износител в света. А възрастните обожават горчивия сок на шикуваса, който има и противовъзпалителни свойства.

 

Независимо от 103-годишната си възраст, Татики Шиншпуку продължава да грижи за градината си. Купил я, когато се пенсионирал, за да има занимавка.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна