IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
11:20 | 12 март 2015
Обновен: 22:49 | 22 април 2024

Facebook махна състоянието "чувствам се дебел"

Емотиконата предизвика критики и протести

По материала работи: Златина Добрева
Facebook махна състоянието "чувствам се дебел"

Facebook премахна от менюто си със състояния емотиконата "чувствам се дебел", която предизвика критики и протести, пише Washington Post, цитиран от Фокус. "Съществуването на възможност да обновиш състоянието си на "чувствам се дебел" утвърждава негативна представа за тялото, особено за хора, които се борят с хранителни разстройства", посочва говорител на най-голямата социална мрежа.
"Отстраняваме "чувствам се дебел" от списъка с възможностите. Ще продължим да се вслушваме в отзивите на потребителите в стремежа си да им помогнем да изразят себе си".
Активисти, свързани с организацията Endangered Bodies стартираха многобройни петиции в края на февруари като част от кампания, свързана със Седмицата, посветена на хранителните разстройства, посочва Дарик. Целта им беше да убедят Facebook да премахне състоянието "чувствам се дебел", визуализирано от усмихнат емотикон с пълни розови бузи. Дебел не е чувство, посочват активистите, и предлагането на такава възможност може да се превърне в проблем за хора, страдащи от хранителни разстройства.
"Когато потребителите на Facebook използват състоянието "чувствам се дебел", те се присмиват на хората с наднормено тегло, част от които са с хранителни разстройства", пише Катрин Уийнгартън, 24-годишна студентка от щата Охайо, която стартира петицията в САЩ. "Това не е добре. Присъединете се към молбата ми към Facebook да отстрани "дебелия" емотикон от менюто със състояния". До вторник следобед американската петиция е събрала над 16 000 подписа.

Коментари

Новини Варна