IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
20:05 | 12 март 2015
Обновен: 01:16 | 28 април 2024

Google ни предлага безплатна обиколка на Еверест

Street View стъпи на едно от най-суровите места

По материала работи: Лиляна Трънкова
Google ни предлага безплатна обиколка на Еверест

Google представи виртуална обиколка на района на Еверест, който е един от най-суровите и недостъпни на планетата ни, съобщи АФП.

Виртуалното пътешествие в Street View показва националния парк Сагармата, заледените сини реки под заснежените върхове, свирещи монаси и стада якове, прекарвани от селяни по скалистите планински пътища.

Екипът на Google е заснел 45 000 панорамни снимки на откъснати селца в Източните Хималаи в сътрудничество с непалската компания "Стори сайкъл" и непалския алпинист Апа Шерпа, изкачил 21 пъти Еверест.

"Всеки е чувал за Еверест, но много малко хора осъзнават колко тежък е животът в тези села", каза Апа Шерпа, който е трябвало да напусне училище на 12 години, за да работи като носач.

"Благодарение на Google Street View всеки може да види селата и да разбере, че тези хора имат нужда от помощ. Надяваме се да наберем средства, за да построим за тях нови училища и болници", допълни още той.

(БТА)

Коментари

Новини Варна