IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
16:43 | 19 март 2020
Обновен: 09:19 | 9 май 2024

Здравният инструктор Ники Суков: ГМО продуктите на трапезата ни

За какво да бъдем бдителни

По материала работи: Юлиян Атанасов
Здравният инструктор Ники Суков: ГМО продуктите на трапезата ни

Над 75 държави предлагат ГМО култури по света към днешна дата. Най-срещаните сред тях са соята, царевицата, рапицата, оризът, доматите и картофите. Наред с тях генно модифицирани са захарното цвекло и  тиквата в Канада и памукът в Индия и Южна Африка. В САЩ пък се продава и генномодифицирана атлантическа сьомга, която расте два пъти по-бързо и е два пъти по-голяма от дивата. Храната ни отдавна не е това, което беше. Замислени като полезни и устойчиви, инженерно променените храни с модифицирани молекули обаче бавно и сигурно се превръщат в отрова и алергени за човечеството. Попитах здравния инструктор Ники Суков за какво да бъдем бдителни в този сезон – в края на зимата, малко преди пролетта.

„В края на зимата когато изчерпим последните запаси от предния сезон и всичко, което природата  е дала през есента и преди още пролетта да ни е предложила новите си дарове, можем да видим признаци да се лансират генно модифицирани храни или такива, които не са в естествения си вид. Особено такива, които са прелетели целия свят, за да дойдат до тук.

 

Началото на ГМО. Идеята

Идеята за ГМО първоначално е била много добра. Помня като ни учеха, че реколтата, при отсъствие на вода и слънчева светлина, ще може да бъде добра и обилна. За съжаление нещата доста се изкривиха и се стигна до положение, в което естествените истински продукти тотално се изместват.

 

ГМО и нашите клетки

В България почти цялата пшеница е генно модифицирана. Това жито е импотентно. То няма възможност да даде следваща реколта. Едно от нещата, които ГМО загубиха – възможността да се възпроизвеждат. Нарушени са основни природни връзки, които нашата биология е развила в процес на еволюцията. Те се разкъсват и на тяхно място се влагат сектори от гени, които имат определена цел. Едни са заради устойчивост на по-ниски температури, по-малко вода и слънце. Но има и такива, които се разработват, за да не се нападат от насекоми. Царевицата например е станала не само безвкусна, но отровна за буболечките, които са я нападали. Доколко безопасна е тя обаче за човешкото същество? Няма дългосрочно и качествено изследване за ефекта върху човек. Всички научни среди потвърждават, че опити върху животни не са меродавни за това дали то е полезно или опасно за човека.

 

Алергиите

От времето когато ние сме се раждали целиакия са имали 7-8 деца у нас. Днес обаче говорим за огромно количество алергични деца към химикалите, които се ползват за пръскане. Достатъчно данни са събрани, че в основата на заболяването стои имунологичен феномен, свързан с един протеин – глутена. Още по-точно с глиадина, до който се разгражда глутена при обработка в чревния тракт. Глиадинът се съдържа в пшеницата, а в ръжта, ечемика – глиадин-подобни протеини. Консумацията на хранителни продукти, съдържащи тези елементи активират болестта.

 

Химикалите, с които пръскат нашата храна

Отдавна има съмнения, че хербицидът глифозат, произвеждан от американски концерн тихомълком трови не само плевелите, но и човека. Едно ново изследване показва, че тези опасения съвсем не са безпочвени. Верига за бързо хранене прави същото нещо. Картофите им са пръскани с изключително силен и отровен препарат. Количествата на този препарат са толкова големи, че след като се оберат картофите, в продължение на седмица не се влиза в помещенията, в които се съхраняват, защото токсичността е много силна. Това е цената, която плащаме, за да имаме красив продукт.

 

 

За какво да внимаваме по щандовете

Има естествени неща, които можем да направим. Когато хората си купят плод, нека срежат на две един от плодовете. Например ябълка. Ако покафенее, значи всичко е наред. Ако закупените плодове и зеленчуци имат признаци, че започват да се развалят след няколко дни, значи са годни. Нека хората са критични! Избирайте не толкова красиви, огромни и лъскави зеленчуци и плодове. Те почти винаги са третирани, за да изглеждат така. За предпочитане са проверени търговци, производители на пазара.

 

Хляб и фурни

В баничарници и магазини за хляб има, разбира се много качествени продукти, приготвени от хубави брашна. Търсете хляб от лимец! Ако сами си правите хляб у дома, проверете източника на брашното! Един нов феномен. В големите супермаркети повечето тестени изделия се пекат ококо 85% и ударно се замразяват. Така обаче се убиват дрождите в тях. Запечатва се и след това във фурните се довършва процеса. В някои от технологиите се ползват микро вълни, за да стане бързо разтапянето и да започне печенето. Това е трикът в тази комбинация. Ако имам избор, бих избегнат тези хлябове. Нека ценовият праг да е водещ. Ако една питка или баничка или хляб са подозрително евтини, това е знак, че са използвани по-нискокачествени продукти, отбеляза още здравният инструктор Ники Суков.

 

Ели Маринова

 

 

Четете още: Сови и чучулиги – кога закусват, обядват и вечерят

Днешните хора са жертви на удобството

Защо да четем етикетите на храната в магазина?

Ролята на кремовете и маслата за младостта на кожата

Месото да е само подправка за не-вегетарианците

Тук може да прочетете още от съветите на Ники Суков.

Коментари

Новини Варна